Babiš prý čistí Hrad od Zemanových mužů. A teď tu o Popelce…

Premiér Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Premiér Andrej Babiš vyzval hradního kancléře Vratislava Mynáře k odstoupení z funkce, načež se mu dotyčný vysmál. Velká antická komedie posledních dní se vrací ke svým počátkům, k improvizaci. Stále jsou tu však nějaká fakta.

Oba deníky z Babišovy stáje Mafra mají celkem jasno. Je tu jen jeden hrdina, který přichází vymést Augiášův chlív, který Miloš Zeman na Hrad a do Lán za ty roky natahal. „Babiš čistí Hrad od Zemanových mužů,“ píše na titulní straně Mladá fronta DNES a menší sestra z Lidových novin jí zdatně sekunduje: „Ultimátum Zemanovým rádcům: Vykliďte Hrad.“ Znovu se ukazuje, jak důležité je vlastnit média, pokud jste zrovna v kampani. A tady to vypadá na plynulý switch ze sněmovní na prezidentskou.

Politici nemají kamarády, jen spojence. Spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše trvalo léta a nejpozději po roce 2017, kdy z mocenského trojúhelníku definitivně vypadl Bohuslav Sobotka a sociální demokracie vůbec, se stalo otevřeným kartelem. Vůbec nejviditelnější byly Zemanovy snahy co nejvíc pomoci hnutí ANO ve volbách, ať už šlo o brzy vyhlášený termín voleb nebo o vyslovenou podporu.

„Uznávám, že volby jsou tajné, ale já jsem průzračný člověk. Já budu volit hnutí ANO. A kdybych měl dva hlasy, tak můj druhý hlas bude patřit sociální demokracii,“ řekl Zeman letos v červnu. Aby toho nebylo málo, rovnou označil volební koalice za podvod na voličích, což Babiš bohatě zúročil ve své kampani. A pak je tu samozřejmě slib nejhanebnější, vyslovený dávno před volbami, že Zeman pověří sestavením vlády vítěze nejsilnější strany, nikoli koalice.

Neuplynuly ani dva týdny od voleb a Babišovi se zhroutil svět. Hned v neděli spěchal do Lán; co tam uviděl, s ním muselo otřást. Ještě několik dní lavíroval, zkoušel hrát kartu pověření nepověření, přemýšlel, jestli je vůbec hratelná. Porážku a odchod do opozice přiznal po šesti dnech. Pak se ale začalo ukazovat, jakou hru se Zemanem hrají jeho rádci a že je sázka na případné rychlé zlepšení prezidentova stavu nerealistická. Přesto ještě po Hradu tvrdě nevystartoval, naopak. „Pan prezident v této chvíli nehraje žádnou roli. Proč Senát chce nějakou zprávu? Proč někdo potřebuje okamžitě vědět, jaký je zdravotní stav pana prezidenta? Bylo by dobré, aby tyhle nechutnosti skončily,“ řekl ještě v neděli ve svých Čau lidech.

Najednou je z něho Andrej vymítač, Viktor čistič – alespoň v očích redaktorů jeho deníků. Chce se hřát na vlně sympatií, které u veřejnosti vyvolává naděje na změnu poměrů na Pražském hradě. A není v tom sám. Třeba takový ministr zahraničí Jakub Kulhánek tvrdě vyrazil proti poradci Martinovi Nejedlému a chce mu sebrat diplomatický pas. Hurá! Kdy se pan ministr probudil? Včera? Po volbách? Ve chvíli, kdy je Hrad v totální defenzivě?

Spojenectví Andreje Babiše s Milošem Zemanem je u konce. Nastupují utilitární zájmy prvního jmenovaného, kterými může být prezidentská volba. Sněmovní kapitolu odepsal a s ní i prezidenta. Ukázalo se, jak účelové toto spojenectví bylo, jen nevíme, co za něj Babiš zaplatil. Vládní peníze na přípravu kanálu Odra–Dunaj–Labe to být mohou, možná bychom mohli hledat i v jaderné energetice. Každopádně se mocenský duopol Zeman–Babiš zhroutil, teď chce Babiš Zemanovo místo.