Šéf státní kasy odmítá zavést daň z mimořádného zisku. U voličů by mu to prošlo

Christian Lindner, německý ministr financí

Christian Lindner, německý ministr financí Zdroj: ČTK / Tobias Schwarz

Moderní politika se často formuje v průzkumech veřejného mínění. Dělají to všichni a ti, kteří se k tomu nepřiznávají nebo to odmítají, to dělají ještě víc než ostatní. V souladu s myšlením lidu, tedy většiny ve společnosti, chtějí být všichni, kdo usilují o hlasy voličů.

Někdy je to ale těžké, protože názor lidu je v naprostém protikladu k ideologii, kterou strana nebo politik prosazují. Politik se tak dostává do rozporu s lidovou většinou a vzniká zásadní otázka: ustoupit a svézt se s lidem, který by mohl být uznalejší v příštích volbách, nebo se držet svého ideového přesvědčení a tak i hlasů voličů, kteří volí právě kvůli určité ideologii?

Tento problém dnes neřeší jen Občanská demokratická strana, která dál odmítá zvyšovat daně, přestože dluhy ve státní kase rostou a jiné zdroje nejsou, ale i němečtí liberálové z FDP, kteří sedí v semaforové vládě kancléře Olafa Scholze. Jejich červení (SPD) a zelení vládní partneři (FDP jsou žlutí) se shodují, že by bylo dobré zavést takzvanou daň z nadměrného zisku (windfall tax) pro velké energetické firmy, které dnes vydělávají na spekulativním růstu cen kvůli válce na Ukrajině. Proti je právě jen FDP a její šéf a ministr financí Christian Lindner, do jehož rezortu daně spadají.

Veřejnoprávní stanice ARD ale minulý týden zveřejnila průzkum veřejného mínění, v němž se pro zavedení mimořádné daně vyjádřily tři čtvrtiny Němců. To by pro Lindnera a jeho odmítavý postoj nebylo tak zlé, jenže v podrobnějším rozboru se ukázalo, že pro zavedení daně je také skoro 60 procent voličů FDP, proti dani z neočekávaného zisku jich bylo jen 38 procent! Lindner tedy nestojí jen proti voličům konkurenčních stran ve vládě i mimo ni, ale i proti většině vlastních podporovatelů, a to je situace, kterou bude těžké ustát.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!