Srbsko je o krok blíž k EU, Podgorica o dva

ilustrační foto

ilustrační foto

Srbsko je zase o krok blíže k členství v Evropské unii, píší světová média poté, co Evropská komise ústy českého komisaře pro rozšíření Štefana Füleho Bělehradu konečně nabídla status kandidátské země. Přizvání Srbska a také Černé Hory a Makedonie přichází ve chvíli, kdy se unie otřásá v základech spolu se svou jednotnou měnou.

„Přístupové rozhovory jsou na dosah,“ řekl Füle srbskému deníku Blic. Pochválil Srbsko za přijaté reformy a hlavně za nedávné chycení dvou zločinců balkánských válek: Ratka Mladiće a Gorana Hadžiće. Už na jaře by pro Srbsko mohlo být stanoveno přístupové datum. V Bělehradě vyvolala pozitivní zpráva nadšení, prezident Tadić mluvil o průlomu a signálu pro investory, zprávu vítal i šéf diplomacie Jeremić. Jen nacionalistická opozice s neskrývaným odporem mluví o vydírání.

Chorvati už jsou jednou nohou v unii, Srbové, Černohorci a Makedonci budou následovat, zdá se, že integrace Balkánu spěje úspěšně ke konci. Je tu ovšem několik ale.

Srbsko se stane kandidátskou zemí jen pod podmínkou, že slovy Füleho normalizuje své vztahy s Kosovem. Pokud normalizace vztahů znamená uznání územní suverenity Kosova, pak může Srbsko na členství ještě dlouho zapomenout, protože v roce 2012 budou v Srbsku volby a nacionalistická opozice by jakékoli ústupky ve věci Kosova využila k získání voličů.

Vstupenku s podmínkou dostala také vláda ve Skopje. V případě Makedonie komisi vadí vleklý spor s Řeckem o název země. Že jsou vztahy s Aténami napjaté, se ukázalo, když makedonská vláda před časem v centru Skopje vztyčila sochu „válečníka na koni“, který připomínal Alexandra Velikého. Problematické sousedské vztahy má země také s Bulharskem.

Takže jediný, kdo dostal zelenou k zahájení přístupových rozhovorů, je nakonec Černá Hora. Podgorica sice ještě musí snížit korupci, jinak je ale Füle připraven začít s ní přístupové rozhovory. Je v zájmu Bruselu udržovat myšlenku rozšiřování EU neustále při životě, v současné krizi dvojnásob. A zatím se zdá, že po Chorvatsku tento prapor věčného rozšiřování unie převezme Černá Hora.

Kdy do unie

Nejblíže k získání členství v EU je z balkánských zemí Chorvatsko, datum pro vstup bylo stanoveno na 1. 7. 2013. Turecko, ač je kandidátskou zemí už několik let, se členství stále nepřibližuje. Jednou z překážek jsou spory s Kyprem. Naposledy se obě země střetly kvůli nárokům na těžbu ve Středozemním moři. Ještě vzdálenější členství jsou Albánie, Bosna a Hercegovina a Kosovo.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.