Vize 2021: Očekávané události nemají odhadnutelný průběh, píše Hynek Kmoníček

Nadcházející rok nebude standardní ani nudný, soudí Hynek Kmoníček.

Nadcházející rok nebude standardní ani nudný, soudí Hynek Kmoníček. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Bílý dům přivítá nové obyvatele.
2
Fotogalerie

První symbolické datum letošního roku je 20. ledna 2021. Inaugurace amerického prezidenta, která je obvykle slavnostní, lehce škrobenou a zmrzle nudnou událostí v centru Washingtonu, tentokrát nebude standardní. Stávající prezident Trump totiž trvá na tom, že listopadové volby vyhrál, a je nejasné, zda se inaugurace Joea Bidena vůbec zúčastní, nebo si opravdu udělá inauguraci vlastní v Mar a Lago a při ní vyhlásí svou kandidaturu na teoreticky nejvlivnější post světové politiky v roce 2024.

Nadcházející období Bidenovy administrativy má teoreticky znamenat nové usmíření pokud ne s celou Evropou, pak tedy alespoň s Evropskou unií. Mnozí ale varují, že i nová americká administrativa bude řešit především domácí politické problémy a nějaké opravdu významné kroky proto mohou přijít až za dlouhou dobu. Pokud vůbec. Žádné nové jednání o smlouvách typu Transatlantické dohody o obchodu a investicích (TTIP), sjednocení norem a odbourání obchodních bariér se zatím neplánuje. Ani odvolání amerických sankcí na dovozy hliníku a oceli z Evropy. Snad jen nepřijdou nové.

Směrem k nadále rostoucí Asii je situace podobná. Dá se očekávat stoupající americký tlak na nově uznaného hlavního konkurenta – Čínu. Pokud ale chce být nová americká administrativa v tlaku na ni úspěšnější než dosud, bude k tomu pravděpodobně potřebovat širokou mezinárodní koalici. Její vytvoření nebude vůbec jednoduché.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!