Zápisník Arsena Lazareviče: Regulovat regulace

Parkoviště P+R na Opatově

Parkoviště P+R na Opatově Zdroj: SJu via Wikimedia Commons (CC-BY SA 3.0)

Parkování v Praze
Parkování v Praze
3
Fotogalerie

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který měl chránit spotřebitele před nenasytnými finančními predátory a zvýšit flexibilitu klienta při splácení hypoték, se ukázal jako naprosté fiasko.

Podle oznámení bank totiž dojde k výraznému zvýšení úrokových sazeb u hypoték, které mohou růst i o půl procentního bodu. K tomu snad jen citát Miltona Friedmana: „Mnozí lidé chtějí, aby vláda chránila spotřebitele. Mnohem naléhavější problém je chránit spotřebitele před vládou.“


Příjmy obyvatel rostou výrazně pomaleji než cena nemovitostí. Na trh se totiž neuvolňují nové projekty. Důvodem je zdlouhavé schvalování projektů, které nezřídka provázejí korupce či zamezení vlastnických práv majitele pozemků.

Výsledkem je, že si řada mladých rodin nemůže splnit svůj sen a dovolit si bydlení. Dostupnost bydlení podle počtu ročních mezd k pořízení nemovitostí je totiž nejhorší ve středoevropském regionu.


Modré zóny aneb sociální inženýrství, které mělo přimět občany používat hromadnou dopravu, se ukazuje jako naprostá katastrofa. Okrajové části Prahy jsou ucpané kvůli autům, která hledají, kde zaparkovat.

Parkoviště P+R jsou totiž zcela zaplněná a lidé musejí parkovat v parkovištích obchodních center. Adriana Krnáčová tak dělá všechno pro to, aby se stala v historii Prahy zdaleka tou nejhorší primátorkou.