Zápisník Barbory Pánkové: Nezdolný kůrovec

Zdroj: Karel Janeček

Kůrovce nezdolalo ani mrazivé počasí v posledních dnech, tedy alespoň ve veřejném prostoru.

V pondělí se prokousal na jednání tripartity a ve středu to dotáhl ještě výš. Ocitl se na programu schůze senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Nicméně zákonodárci mu takovou roztažnost letos nehodlají tolerovat a novelu lesního zákona chtějí prosadit k 1. dubnu. Už kvůli českým lesům to snad nebude apríl.

Zvěř dělá vrásky i veterinářům, i když z jiného důvodu. Státní veterinární správa loni odhalila více případů, kdy docházelo k závažnému týrání zvířat, a podala kvůli tomu osm trestních oznámení. To je dvakrát víc než v roce 2017. Nejhorší případ, se kterým se veterináři loni setkali, bylo na dvě stovky zubožených psů v rodinném domě na Vysočině. Zdá se, že Čechům se daří dobře, ale ke zvířatům se chovají čím dál hůř.

Zato Britové mají jiné starosti. Na webové stránce Brexit Prepping si mohou vybrat, jestli je brexit děsí jen trochu, mají kvůli tomu starosti nebo už regulérně panikaří. Podle toho jim web navrhne, jaké zásoby jídla si má čtyřčlenná rodina nakoupit pro přežití na týden, měsíc nebo na čtvrt roku. Anebo stačí přijet do Česka, kde sněmovna Britům přiklepla pro případ tvrdého brexitu stejná práva jako občanům EU až do konce příštího roku.