Zápisník Daniela Nováka: Manažeři bez práce

Na francouzské železnici se už několik dní stávkuje, protože se tamní železničáři bojí o zkrácení příjmů a výhod kvůli vládní reformě. V Německu se zase chystá stávka kvůli platům v letectví. Jen v Česku zatím dělnická třída nechápe, že nikoliv krize, ale konjunktura je tou nejlepší dobou vydobýt si něco lepšího. Však až přijde další recese, tak se zeptá, co třída dělala v době růstu. Jednou z mála možných odpovědí bude, že volila pravičáky.

Zatímco shánění zaměstnanců do dělnických profesí je pro kapitalisty hledáním jehly v kupce sena, s manažery je to výrazně lepší. Řídících pracovníků je na trhu stále dost. Na rozdíl od pokladních v supermarketech je tak zaměstnavatelé nemusejí ani přeplácet. Ale ruku na srdce. Stále je asi příjemnější být nezaměstnaným manažerem než zaměstnaným dělníkem na lince pracujícím v třicetisekundovém taktu.

Developeři dlouhodobě pláčou, že v Praze je to s povolováním nových staveb špatné. Počet stavebních povolení na nové bytové stavby je přitom na desetiletém maximu. Špatné to přitom není ani s novými byty uváděnými na trh. O ziscích z realitní bubliny pro jistotu nemluví nikdo. Ale jasně. Mohlo by to být ještě lepší.