Zápisník Daniela Nováka: Whisky nad zlato

Sudy whisky.

Sudy whisky.

Prázdné sudy od whisky na dvoře největší skotské palírny White and MacKay
2
Fotogalerie

Šestice aktérů kauzy Mostecká uhelná se po Švýcarsku dočká soudního procesu i na domácí půdě. Kdo ví ale, jak to celé ještě dopadne.

A nejde jen o to, že šéf vlády, která v roce 1999 firmu privatizovala, sedí v současnosti na Hradě. Pokud by rozhodl rychleji švýcarský odvolací soud, nebude možné ve stejné věci soudit oněch šest mužů v České republice. Jsou tu však ještě vážnější rizika, o nichž se v minulosti přesvědčili jiní dva zúčastnění celé kauzy. Někoho totiž může nenadále trefit šlak na golfu, další si zase jen tak spadne z posedu a na všechno zapomene. Takže i při meditacích opatrně.

Cena v dubových sudech zrající skotské whisky se za posledních osm let zvýšila o 143 procent, hlásí agentura Bloomberg. Proti tomuto potěšení se za stejnou dobu cena zlata zvýšila jen o 48 procent. Není proto divu, že whisky láká řadu investorských es. Vznikla dokonce specializovaná burza. Navzdory pěknému zhodnocení to ale tento druh investorů nemá lehké. Musí odolat vábení svá aktiva vypít.

Odbory chystají na polovinu září demonstraci kvůli růstu mezd ve firmách. Šéf největšího odborářského uskupení to oznámil po jednání se špičkami ČSSD. Pecka by byla, kdyby lidé z fabrik odmítli stát se součástí předvolebního cirkusu a za lepší výplaty začali něco společně podnikat bez zpolitizovaných odborů. Ale asi to dopadne jako vždycky.

Další komentáře a glosy čtěte ZDE.