Zápisník Dušana Kütnera: Den G.

Karel Gott

Karel Gott Zdroj: Profimedia

Už je to tady, chtělo se včera skandovat jako na Letenské pláni v listopadu 1989. Den G. Den osmdesátých narozenin jedné z nejvýraznějších ikon československé a české populární scény Karla Gotta.

Vznikl třídílný televizní seriál i dvě výběrové kompilace a lidé včera prostáli hodiny v dešti, aby si mohli koupit eurobankovky s jeho portrétem. Snad jediný český umělec, který dokázal uspět za socialismu i kapitalismu, na Východě i na Západě. Kdo ví, jak to brát – jako důkaz Mistrovy geniality, nebo chameleonské schopnosti přizpůsobit se jakémukoliv, byť i nedemokratickému režimu. Každopádně – vše nej!

Libeňský Palác Svět, vily na Letné či vlakové nádraží Vyšehrad. To jsou příklady naprosté neschopnosti či neochoty majitelů těchto původně krásných pražských staveb se o ně postarat. Na mysl se vkrádá dotaz – proč dotyční objekty, nyní ve stavu naprostých ruin, vůbec kupovali. Samozřejmě, italskému majiteli Paláce Svět může být nějaký barák v Libni celkem ukradený. Obyvatelům čtvrtě spojené se jménem spisovatele Bohumila Hrabala ale není. Ale co zmohou. Nic.

Zemřel Karel Gott (†80)! Miliony fanoušků truchlí >