Zápisník Hany Filipové: Nelítostné vzpomínky

Agrofert

Agrofert Zdroj: Profimedia.cz

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Pamatujete? Před šesti lety tweetoval Andrej Babiš, že zítra asi něco koupí. Teď by asi mohl, ač holding Agrofert vnořil do svěřeneckých fondů, napsat: Zítra už nic nekoupím. Akvizice firem a velké investice jsou pro Agrofert passé. Priorita je snižování dluhů. Zajímavé. Ve vlastním šetřit, ale ve státním rozhazovat? Vlastně ne – teď se to přece mění.

Gastrobyznysmeni David Petřík a Viktor Kaplan na konci roku do své sítě devíti podniků přidali bistro Sisters a v hlavě mají další projekt. Návratnost už prý dávno není jako v devadesátkách za rok či dva. Zato ale údajně skončila doba, kdy se do gastra pouštěli lidé bez zkušeností. Jen se asi úplně nezměnilo to, že hlavně mimo Prahu zákazníci víc než stovku za oběd platit nechtějí.

A pamatujete na Lajku? Jeden z prvních živých tvorů se dostal na oběžnou dráhu ve Sputniku v roce 1957. Teď se prodávají pozemky na Marsu, do kosmu létají soukromé rakety a při testech v křesle pro astronauty sedí figurína. Lajčin návrat na Zemi plánován nebyl, figurína má za pár dní přistát na padáku v Atlantském oceánu. Časy se mění.