Zápisník Jana Stuchlíka: Lepší časy

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek skončil jako předseda TOP 09. V čele vydržel dva roky.
Miroslav Kalousek při jednání o státním rozpočtu pro rok 2018
Kalousek se jako ministr financí angažoval v několika kauzách. Například rozpoutal případ státní zakázky ProMoPro v roce 2011 nebo aktivně obhajoval bývalou místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou v kauze nákupu předražených letounů CASA o rok později.
Andrej Babiš
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Tak trochu to vypadá, jako by ministři za hnutí ANO v předchozí vládě nevěděli, co dělají. Jak jinak si vysvětlit pasáž z návrhu programového prohlášení Babišovy vlády, která se týká surovin. Neprodleně prý kabinet změní surovinovou politiku a zvedne poplatky z vytěžených nerostů. Pro aktuální znění surovinové politiky zvedli ruku všichni ministři za ANO letos v červnu. Vyšší příjmy z nerostů pro stát si Babiš vydupal po ročním boji už dříve. No, začínají ty lepší časy hezky.

Zatímco Miroslav Kalousek dostal na titul nejlepšího ministra financí střední Evropy glejt, Andrej Babiš se za něj prohlásil při odchodu z funkce sám. Možná i proto ve vládním prohlášení trvá na tom, že jeho kabinet bude usilovat o vyrovnaný rozpočet. Škoda že program vlády neříká, při jakém růstu HDP by bylo záhodno tohoto cíle dosáhnout. Teď ekonomika roste o pět procent za rok a stát plánuje sekyru 50 miliard korun. Kolik by to asi bylo, kdyby náhodou příští rok přišla recese?

Elektrický úhoř je inspirativní tvor. Dokáže šlehnout soka nebo kořist až 600 volty. Vědci si z něj vzali příklad a vytvořili umělé buňky, které dokážou vyrábět elektřinu ze solného roztoku. Zatím z nich takové pecky nedostanou, ale pracují na zdokonalení materiálů a snížení jejich elektrického odporu. Slibují si od toho, že elektrobuňky budou jednou pohánět lidské implantáty s pomocí tělních tekutin. Alespoň jedna dobrá zpráva před Vánoci.