Zápisník Jana Vávry: Černá středa

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Blíží se obchodnický slevový Black Friday, trh kryptoměn ale zažívá brutální výprodeje již nyní. „Slevy“ jsou dosud nejvýraznější v letošním roce.

Místo radosti z nových nákupních příležitostí ale přetrvává hořkost z prodělků. Podobný sešup zažil bitcoin naposled před necelými pěti lety. Čas dokáže zahojit mnohé rány, je otázkou, zda to platí i u těch finančních. Pro mnohé nezkušené investory se mohl bitcoin stát symbolem utrpení, které už zažít nechtějí.

Vše trvalé se mění v páru, to je známá věc. Metamorfózou procházejí i fast foody, kde není výjimkou, že zákazník na přípravu nejrozšířenějšího sortimentu musí čekat. Ne že by těch pár minut nutně znamenalo problém, ale bývaly doby, kdy byl pokrm k odběru hned. Pojem rychlé občerstvení tak postupně ztrácí smysl. Což nakonec o symbolické rozkolísanosti světa založeného na konzumu vypovídá asi nejvíce. Tím spíše, když řada poboček zavádí oddělené pulty pro platbu a výdej objednávky. Ne všechny novoty přinášejí i vítanou efektivitu.

Výjimku nicméně zřejmě představuje nedávno objevený most holešovského zámku. Jde o původní stavbu z druhé poloviny sedmnáctého století, která se nachází ve velmi dobrém, prakticky neporušeném stavu. Noví pražští radní by si mohli udělat výlet na Moravu pro načerpání inspirace. Během jejich mandátu na ně, co se týče mostů, čeká práce více než dost.