Zápisník Jana Vávry: Srdcaři

Manželé Trumpovi

Manželé Trumpovi Zdroj: reuters

Manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania vystoupila ze stínu svého manžela a vzkázala, že vláda USA se musí kromě zákonů řídit i srdcem. 

Narážela na praxi, kdy jsou po zpřísnění postihu za nelegální překročení hranice děti migrantů často odloučeny od rodičů. Jak moc se podle své manželky Trump zařídí, zůstává otázkou. Jako by nebylo zřejmé, že Trump spoléhá hlavně na kalkul.

Někteří příznivci konzervativní kontrarevoluce se ale srdcem řídí až moc a svůj boj přenášejí i na místa jen obtížně představitelná. V pražské zoo se tak objevily na vývěskách informujících o projektech spolufinancovaných z evropských fondů přeškrtnuté symboly EU. Pravdou je, že v éře prezidentského pálení červených trenek působí ohánění se tlustou rudou fixou se zvířaty v zádech jako celkem umírněný surrealismus.

Pokud by se část denního objemu maloobchodních plateb měla přenést do databáze blockchain, objem přenášených a zpracovávaných dat by prý mohl vést až k zablokování internetu. K takovému závěru došla Banka pro mezinárodní vypořádání ve své analýze přínosu a potenciálu kryptoměn. Zároveň dodala, že virtuální měny nepředstavují náhradu standardního oběživa s institucemi v zádech, přestože prý může mít jejich technologie využití v jiných oborech. Když nic jiného, pokud ani ne deset let stará technologie nutí tyto instituce obhajovat smysl své existence, není to málo.