Zápisník Jany Havligerové: Pirátem bez trestu

Člen Pirátské strany Tomáš Vymazal loni v poslaneckém bytě tři týdny těžil kryptoměnu ZCash. Prasklo to na něj kvůli vysokému účtu za elektřinu. Poté tvrdil, že výkonné počítače zapínal především proto, aby mu pomáhaly vyhřát studený byt. Školácká chyba. Poslanecký klub Pirátů ji řešil na konci týdne, trest veškerý žádný. Vymazal se zavázal, že podobné pochybení se už nebude opakovat. Tak by tu větu měl opsat aspoň stokrát. Erární počítač už na to má.

Ikonický železniční most spojující pražskou Výtoň se Smíchovem asi padne. Respektive k zemi by měla jít jeho ocelová konstrukce. Podle studie zpracované pro Správu železniční dopravní cesty je v tak špatném stavu, že už ji není možné opravit. Bylo by to příliš náročné a životnost by byla zhruba třicet let. Zato nová stavba má sloužit sto let. A co na to poslanec Jan Čižinský, jestlipak ví?

Den daňové svobody, tedy okamžik, kdy začneme vydělávat sami na sebe, nastal minulý týden. Tedy podle výpočtů Liberálního institutu. Na stát Češi pracovali 142 dní, nejméně od roku 2000. Babišovým politickým marketérům to neuniklo, podle nich to prostě zařídil premiér. Ano. Výpočet institutu vychází z podílu veřejných výdajů na HDP a veřejné výdaje rostou pomalu. Hlavně proto, že stát nestaví dálnice a silnice, neinvestuje ani do výstavby škol či nemocnic. Tento fakt ale marketéři nedodali. Nehodí se do krámu.