Zápisník Jany Havligerové: Politici nás pořád baví

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Jan Rasch, Euro

Prázdniny skoro končí a v Beskydech se ještě neobjevila puma! Žádné záhadné divoké zvíře se nepotuluje ani moravskými vinohrady, jeho výskyt nebyl zaznamenán ani v šumavských hvozdech! Existuje snad jediné vysvětlení. V zemi české a moravské je před volbami. Šelmy s vytříbenými instinkty cítí nebezpečí na sto honů.

Mediální prostor, který vyklidila příliš plachá divá zvěř, naštěstí dokonale vyplnili prezidentští čekatelé. Úřadující hlava státu Miloš Zeman sice má být ve funkci ještě minimálně tři a půl roku, ale není nad to včas zmapovat terén.

Udička, kterou nahodil sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach, zabrala. Katolický kněz a pedagog Tomáš Halík se začal modlit, aby se objevili důstojní kandidáti pravdy a lásky. Kdyby ovšem nikdo takový nezvedl prapor, cítil by „morální povinnost jít do toho“. Pak to chvíli vypadalo, že plodná diskuze utichne. Nikoli, ozval se exprezident Václav Klaus:

„Já pouze musím říci, že kdyby se náhodou rozhodl kandidovat pan Halík a nebyl dostatečně silný protikandidát, tak bych do toho prezidentského souboje asi ještě jednou v životě vstoupil.“ Navzdory dešti posledních dnů, léto budiž pochváleno.

Vládní hnutí ANO v září otevře Institut pro politiku a společnost, vzdělávací ústav pro politiky a experty.
„Jelikož je v Evropském parlamentu naše hnutí členem liberální frakce ALDE, chceme se také v české politice vymezovat liberálně,“ řekl deníku Právo Andrej Babiš. Otázka je nasnadě. Co asi bude, pokud se ANO po dalších volbách ocitne v úplně jiné frakci? No co by. Změna je život.