Zápisník Jany Havligerové: Právo je jen na obtíž

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková soudí, že kauza Čapího hnízda je kampaň a Babišovo stíhání „není zcela relevantní“. Podle ní šlo v podstatě o běžnou praxi.

Takhle se podle ní chovala velká většina podnikatelů, kteří žádali o dotace a stíháni nejsou. Je to jenom úhel pohledu, prohlásila Nováková v rozhovoru pro DVTV. Když nastupovala do funkce ministryně, oznamovala, že díky řízení rezortu by chtěla zlepšit podnikatelské prostředí. Jde na to fakt dobře.

Pavel Juříček, poslanec za ANO a majitel firmy Brano, si zase myslí, že na soudce by měl dohlížet ministr spravedlnosti nebo nějaký nezávislý orgán. Ten by mohl soudce vyměnit. Například tehdy, když je rozhodnutí evidentně nespravedlivé, i když je třeba v souladu s právem, ale nikoli z hlediska logické spravedlnosti. Možná se brzy dočkáme kvalitního legislativního návrhu, který by drzým soudcům, kteří si dovolují rozhodovat podle platných paragrafů, přistřihl křidélka.

Prezident republiky Miloš Zeman si předvolal na Pražský hrad předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Nejvyššího soudu Pavla Šámala. Hodlá s nimi konzultovat kauzu H-System. Soudci vylučují, že by snad s hlavou státu byli ochotni diskutovat o konkrétním verdiktu. Jak v prohlášení zdůraznil mluvčí Nejvyššího soudu, soudní orgány nemohou rozhodovat na základě společenské poptávky nebo poptávky ze strany politiků. A to by snad mělo ušlechtilou snahu prezidenta pomoci potřebným zastavit?