Zápisník Jany Havligerové: Zeman v hlavní roli

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu Zdroj: Vackova Anna

Nový místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna slíbil, že přitáhne voliče a postará se o to, aby socialisté v příštích sněmovních volbách dosáhli na dvacet a více procent. Takže bude pořádně slyšet. Hitem má být třeba slib, že v obecném referendu by občané měli mít možnost hlasovat i o vystoupení z EU. Jestlipak Foldyna překřičí Okamuru?

Ministra zemědělství Jiřího Milka podle posledního průzkumu 73 procent občanů nezná. Nebýt MF Dnes, domovského listu hnutí ANO, by to tak nejspíše i zůstalo. Třaskavá informace, že si najal PR poradkyni za 181 tisíc korun měsíčně, vlastně předstřel toho, že přijde o křeslo, úplně nevyšel. Sociální demokracie, které byl post nabídnut, po něm hned neskočila. Tak co teď s Milkem…

Drobný problém může mít premiér také s ministryněmi obrany nebo práce a sociálních věcí či s dalšími šéfy rezortů, jejichž místa rovněž nabídl ČSSD. Proti tomu, že opět musí jít na Hrad orodovat za svou osobu, je to ovšem prkotina. Předsedu vlády tak čeká perný týden. A to se ho ještě pirátský poslanec Michálek chce ptát, proč stát svým zaměstnancům platí míň, než dává lidem Lidl.

Živo bude i u komunistů. Zatímní krach jednání o vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM poněkud komplikuje předsednickou kariéru Vojtěchu Filipovi. I on půjde za prezidentem. Mimo jiné chce doladit účast hlavy státu na volebním sjezdu partaje. On to Zeman všechno nějak rozetne.