Foldyna: Prezident může jmenovat premiérem i nepolitickou osobnost

Jaroslav Foldyna

Jaroslav Foldyna Zdroj: Profimedia.cz

Řešení politického patu, který způsobil krach jednání ANO s ČSSD, má podle nově zvoleného místopředsedy socialistů Jaroslava Foldyny plně v rukou prezident Miloš Zeman. „Může se objevit překvapivá cesta ze zablokované situace,“ odhaduje.

Jak hodnotíte konec jednání s ANO?

V tuto chvíli bylo správné jednání ukončit. Velice důležitou úlohu nyní sehraje pan prezident jako moderátor rozhovorů o vládě. Jasně dává najevo, že Česká republika musí mít stabilní vládu, aby maximálně využila současného ekonomického růstu. Očekávám, že z úterního setkání prezidenta s panem premiérem v demisi vzejdou nové možnosti vládního uspořádání. Situace by určitě neměla vyústit v konání předčasných voleb.

Byl jste zastáncem vstupu ČSSD do vlády, pak jste kritizoval stranické vedení, tedy Jana Hamáčka a Jiřího Zimolu, že toho mnoho nedohodli. S podmínkou buď získáme ministerstvo vnitro, nebo odcházíme od jednacího stolu, souhlasíte?

Nechci nic vyhodnocovat, jednání jsme uzavřeli. Řekněme, že je to první kolo, které dosud proběhlo. Teď je na druhé straně, tedy na prezidentovi a premiérovi, aby s něčím přišli. Sociální demokracie není Taliban, neříká: My nic nechceme. Očekáváme konkrétní nabídky, a jestliže je dostaneme, budeme dál jednat. Jinak jsme připraveni být opoziční stranou. Osobně proti Andreji Babišovi vůbec nic nemám. Ale je zde řekněme technicky-administrativní překážka v podobě jeho trestního stíhání.

Dokážete si představit variantu, že prezident obrazně řečeno vypálí všem rybník a jmenuje premiérem nějakou nepolitickou osobnost, která se pak dohodne se stranami na obsazení ministerstev?

To si samozřejmě dovedu představit a určitě si to dovede představit i pan Babiš. Proto očekávám, že úterní jednání na Hradě bude velmi konstruktivní a realistické. Podstatné skutečně je, že prezident má v rukou druhé jmenování premiéra. Doufám, že předseda ANO současnou situaci, do níž se svým postojem dostal, pragmaticky vyhodnotí. Tomu může prezident jistě napomoci. Proto je možné, že se objeví i řešení, které leckoho překvapí.

Bude ČSSD vůbec pořádat vnitrostranické referendum o vstupu do vlády?

Teď to nemá smysl, nebylo by o čem hlasovat.

Co byste jako strana měli udělat, abyste získali zpět své voliče a v příštích volbách nepropadli jako loni na podzim?

Náš původní volič je člověk, který dokáže okamžitě poznat, co chceme a co nikoliv. Z našich výstupů to ale nepoznal. Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mluvil jakýmsi politickým, konfekčním jazykem, kterému lidé nerozuměli. Vraťme se k jasným vyjádřením, kdy ano znamená ano a ne znamená ne.

A musíme jít víc do střetů. Tím určitě někoho naštveme, ale velkou část voličů, které chceme oslovit, naopak získáme. Náš volič je soustružník, jehož manželka prodává v supermarketu. Právě oni jsou pro mě na prvním místě.