Zápisník Jaroslava Bukovského: (Ne)cesty k penězům

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem Zdroj: Reuters

Divoké nákupy dluhopisů Evropskou centrální bankou prý zčásti odporují německé ústavě. Německá bundesbanka, jakožto klíčová figura ECB, by se jich tak měla přestat účastnit. Díky ECB si přitom státy eurozóny půjčují už pět let směšně levně peníze, a vládní rozhazování tak tolik nebolí. Díky tomu také stále ještě fungují země jako Itálie, Španělsko či Řecko. A lépe se žije koneckonců i Německu. Tento verdikt se nebude líbit vůbec nikomu.

Státní rozvojová banka ČMZRB se pochlubila, že od počátku roku poskytla přímo či nepřímo 15 miliard korun pomoci. Kromě toho, že od počátku roku do května nebylo nikdy tak dlouho jako letos, působí částka zahrnující i nekovidovou podporu tváří v tvář vládním pandemickým příslibům jako černý humor. Holt cesta k bilionu nebyla nikdy easy. Stejně jako zkratka banky samotné.

Chorvatská Istrie se od pondělí otvírá turistům. Od vlády země, která v Evropě otestovala na COVID-19 nejméně lidí, jde bezpochyby o odvážný krok. Tamním hoteliérům i turistům, kteří technicky zvládnou dorazit, ale good luck.