Zápisník Jiřího Liebreicha: Za vše mohou roboti

Robodex Expo

Robodex Expo Zdroj: reuters

Bijte na poplach! Robotizace, automatizace a vůbec ty mechanizace připraví běžné lidi o práci!

Podobných vyjádření robotoskeptiků lze nalézt na sociálních sítích plno, racionálních argumentů proti využití autonomních technologií už méně. Strach o ztrátu pracovních příležitostí je přitom často zbytečný. Třeba takové metro D – měli by snad pražští řidiči spílat dopravnímu podniku, že chce na plánované lince využít výhradně autonomní soupravy? Ne. Aniž by se dnes hlavním městem pohybovalo jediné plně autonomní vozidlo MHD, dopravnímu podniku stále chybí přes dvě stě řidičů.

Za nekonečnou rekonstrukci sovětských eskalátorů na Andělu už ale roboti skutečně nemohou. Přestože nákladná, zdlouhavá a Pražany značně omezující operace zabrala těžko uvěřitelných devět měsíců, podle pražského radního Adama Scheinherra možná ani nebyla zapotřebí. Náměstek primátora pro dopravu prohlásil, že dopravní podnik neprovedl analýzu, zda je rekonstrukce nutná. Pokud by snad některý ze čtenářů cholerické nátury začínal brousit vidle, stojí za připomenutí, že tehdejší šéf dopravního podniku už o místo přišel. A ne, robot ho nenahradil.

Na analýzu nutnosti oškrábání námrazy z čelního skla se vykašlal dvaašedesátiletý řidič ze Znojemska. Senior raději řídil s hlavou vykloněnou z okna. Měl štěstí a následnou nehodu přežil. Tohle by se autonomní Tesle nestalo.