Zápisník Marka Schwarzmanna: Prezidentské sucho

Požár lze vidět na snímcích NASA z vesmíru.

Požár lze vidět na snímcích NASA z vesmíru. Zdroj: Foto Reuters, NASA, Twitter

Brazilský prezident Jair Bolsonaro.
Může za ohně odlesňování Amazonie?
Může za ohně odlesňování Amazonie?
4
Fotogalerie

Amazonii trápí největší vlna požárů v historii. Vědci v oblasti zvané „plíce Země“ jen za uplynulý týden zaznamenali přes 9,5 tisíce nových požárů. Zkáza pralesa, který ročně vyprodukuje pětinu kyslíku v atmosféře, je viditelná i z vesmíru. 

Letos už bylo v oblasti zaznamenáno 74 tisíc požárů. To je o 80 procent více než loni. Proč? Brazilský prezident Bolsonaro se totiž s ochranářstvím nemaže, a tak tamní zemědělci nelegálně rozšiřují svá pole ostošest.

A pak je na vině ještě sucho, které podle popíračů klimatické změny neexistuje. Ale ono je a trápí nejen Amazonii, ale i Česko. Ale prezidenty to nezajímá. Třeba ten český na včera zahájené Zemi živitelce sucho také přeskočil. Patrně proto, že mu nic neříká, neb z historie víme, že Miloš Zeman na suchu nikdy nebyl – a prostor, který mohl věnovat snaze „promluvit do duše“ velkosedlákům s lány bez remízků a krajinných prvků zadržujících vodu, raději vyplnil kritikou oživlé politické mrtvoly Bursíka. A také pozdravil déšť. Také zdravím a posílám bludišťáka.