Zápisník Michala Tomeše: Zákaz vycházení

Dominik Feri (TOP 09)

Dominik Feri (TOP 09) Zdroj: ČTK

Kniha Tahle knížka není pro starý, za kterou stojí kandidáti za TOP 09 Dominik Feri a Markéta Adamová.
2
Fotogalerie

Na vlně populismu předvolební kampaně se svezla TOP 09 a její člen Dominik Feri. Ten uvedl knihu s názvem Tahle knížka není pro starý, ve které se mladým voličům snaží přiblížit politické dění. To se může zdát jako úctyhodný počin, ne však měsíc před volbami, ve kterých jde podle průzkumů TOP 09 o přežití. 

Feri se tak postavil po bok Miloše Zemana a Andreje Babiše, které kritizuje − vydání podobného díla je totiž jednoznačně skrytou volební kampaní. Nemluvě o tom, že vymezování vůči starším voličům hned v názvu díla zní od liberálního politika krátkozrace. Nejlepším řešením bude se do voleb zavřít a nevycházet z domu.

Cestu na pražské ruzyňské letiště blokovali taxikáři. Dá se rozumět tomu, že jim vadí, když konkurence nesplňuje podmínky jako oni. Méně se však dá taxikářů litovat. Argument o tom, že pro Uber jezdí Ukrajinci, je v dnešní globalizované společnosti stejně hloupý jako celá protestní jízda. Ta ve spojení s komunikačními (ne)schopnostmi taxikářů udělala moderním aplikacím a technologiím nejlepší reklamu.

Zákaz vycházení se naopak nedá doporučit lidem v Las Vegas, ve kterém střelec zabil desítky lidí na koncertě. Při procházce západoevropskými metropolemi totiž nic nenasvědčuje tomu, že byly v minulých měsících terčem teroristických útoků. Obyvatelé se nebojí veřejného srocování, na bezpečnost nutně nedohlížejí stovky ozbrojených těžkooděnců. Tuto svobodu si musíme zachovat.