Zápisník Pavla Otta: Koněv pryč, Koněv zpět

Praha 6 začala 3. dubna 2020 ráno odstraňovat pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století.

Praha 6 začala 3. dubna 2020 ráno odstraňovat pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století. Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Protestní akce proti zakrytí sochy maršála Ivana Koněva se uskutečnila 2. září 2019 v Praze. Pomník nechala zakrýt plachtou radnice Prahy 6, aby zabránila vandalským útokům. Koněvovu sochu někdo v noci na 22. srpna polil červenou barvou a podstavec pomaloval několika nápisy. Ruská strana pomalování označila za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády padlých při osvobozování Československa. Šestá městská část nechává nyní pomník čistit, aby na něj mohl být nanesen nátěr, který ho ochrání před pomalováním.
Dění kolem sochy maršála Koněva budí vášně.
Socha maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6 vyvolala četné spory o výklad historie.
Socha maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6 vyvolala četné spory o výklad historie.
Demonstrace u sochy maršála Koněva
6
Fotogalerie

Fraška Koněv rozehraná starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem graduje absurdní piruetou tak trochu v duchu pytlíkovské Cesty tam a zase zpátky.

„Nikdy jsme neusilovali o odstranění sochy maršála Koněva,“ řekl Kolář serveru Info.cz s tím, že bronzová skulptura klidně mohla v Bubenči zůstat, kdyby prý Rusko nerozjelo kampaň.

Kolář použil plurál majestatikus, držme se ho dál. Byli to oni, kdo přišli s nápadem umístit na pomník vysvětlující tabulky a po roce od jejich instalace napsali na sociální sítě, že sochu odstěhují, aniž se obtěžovali to s vedením městské části probrat. Že by se své sólo akce, na níž se už řadu měsíců zviditelňují, najednou zalekli?

Perlí i premiér Andrej Babiš. „Otec Slunce skrze mě pravil, že nám tady do tý naší zemičky nebude nikdo mluvit, ani ty velký,“ řekl v narážce na rezoluci Evropského parlamentu. Babiš prostě zařídí, že si peníze evropských daňových poplatníků budeme brát podle našich vlastních pravidel. To dá přece rozum, ne.