Zápisník Pavla Otta: Z čehosi do čehosi

Vojtěch Filip a Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce

Vojtěch Filip a Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce Zdroj: Reprofoto ČT24

Hosté Otázek Václava Moravce Vojtěch Filip a Andrej Babiš
Andrej Babiš (ANO) a Vojtěch Filip (KSČM)
Andrej Babiš.
Jan Mládek se na tiskové konferenci vyjádřil k návrhu premiéra na jeho odvolání z funkce ministra
Jan Mládek se na tiskové konferenci vyjádřil k návrhu premiéra na jeho odvolání z funkce ministra
10
Fotogalerie

Poměrně velkou nelibost vyvolal nápad předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky spolupracovat s komunisty i na vládní úrovni. Pozapomnělo se přitom na šéfa ANO Andreje Babiše, který lákal třešně už loni před krajskými volbami. Nejprve tvrdil, že by se s nimi objal jen v regionech, pak ale v rozhovoru pro Týden připustil vztah umožňující také obsazení Strakovky.

Tedy pod podmínkou, že mu nebude znárodněn Agrofert. Ovšem minulý pátek prohlásil: „My bychom s komunisty do vlády nikdy nešli, máme úplně jiný program.“ Mlžil před půlrokem, nebo mlží teď? Každopádně nelze vyloučit buď vládu ANO s tichou podporou KSČM, nebo spojenectví oranžových s rudými. Rčení šlápnul z bláta do louže nevystihuje obě varianty přesně. Jde o šlapání v něčem jiném.

Premiér Sobotka vyhodil ministra průmyslu Mládka. Ten je zklamaný, ale těší se, jak si konečně odpočine. Kdyby jeho vystoupení skončilo rýpnutím do Babiše, s nímž se střetával nejčastěji, bylo by to tak akorát. Jenže Mládek se pustil i do Sobotky, který prý podlehl svým PR poradcům. Končící ministr asi žárlí, že jsou lepší než ti jeho, kteří mu nakukali, aby lidé jezdili za levnějšími datovými službami do Polska.

Socialisté představili další část daňové revoluce, prakticky všichni ji kritizují. Jen komunisté jsou naopak všemi deseti pro. Že by namlouvání mezi oběma partajemi pokračovalo?