Zdeněk Pečený: O provize jde až v první řadě

veřejné zakázky

veřejné zakázky

Boj o bankovní poplatky začíná připomínat boj proti korupci, kde je nepřehledná řada neprůhledných subjektů, a každému jde samozřejmě o veřejné blaho a spravedlnost.

Naposledy se na stranu nebohých klientů postavil i pravicový ministr Martin Kuba. V boji o bankovní poplatky nejde o žádné drobné. Většina dobrodinců, kteří se budou bít o získání vašich poplatků zpět, to nebude dělat zadarmo, ale vezme si 25 procent z vymožených peněz.

Jednoduchou matematikou lze zjistit, že se bavíme o 2,25 miliardy korun (500 miliard korun hypotečních úvěrů za poslední čtyři roky děleno průměrnou výší hypotéky 1,6 milionu, 312,5 tisíce hypoték krát 150 korun měsíčně krát 48 měsíců), které byly bankami v průměru naúčtovány českými ústavy za vedení hypotečních účtů. Není divu, že se různé skupiny nebojí investovat stovky tisíc a milionů korun do marketingových kampaní na internetu.

A národu to vyhovuje. Češi jsou totiž líní vyvinout jakoukoli aktivitu, ale podepsat on-line plnou moc ještě zvládnou, zvlášť když jim z toho může bez práce kápnout pár tisícovek. I kdyby jedna banka zrušila poplatek za vedení účtu a tyto náklady promítla do úrokové sazby, zatímco druhá bude inzerovat nižší sazbu a poplatek 150 korun měsíčně zachová, můj odíraný Čech stejně půjde do té s nižší inzerovanou sazbou!

Když teď všem najednou vadí poplatek za vedení hypotečního účtu, proč si už dávno nenašli lepší banku? Třeba mBank poskytuje hypotéku bez poplatku od svého vzniku a k největším poskytovatelům hypotečních úvěrů rozhodně nepatří.