Získání dotace ovlivňuje zejména kvalitní a včasná příprava

Zdroj: profimedia.cz

V praxi se ukazuje, že získat dotaci je pro mnoho žadatelů složitější, než tomu bylo v letech 2007 - 2013. Jejich zájem se soustřeďuje do oblastí, jako jsou úspory energie, ať už ve firmách nebo veřejném sektoru, inovace či veřejná infrastruktura. Zemědělci a potravináři tradičně investují do rozvoje technologií a budov.

Efektivní využití evropských prostředků pro rozvoj firmy, města nebo obce

Ať už podnikáte v jakémkoli sektoru, plánujete investovat do technologií, inovací nebo energetických úspor, vždy platí stejné pravidlo. U evropských dotací je klíčová včasná a profesionální příprava projektů. Rozmyslet si a naplánovat svůj projekt a připravit potřebné podklady může trvat řadu měsíců. Proto je třeba začít s velkým předstihem a mnohdy za situace, kdy ještě nejsou přesně známé podmínky budoucí dotační výzvy. Při definování projektu lze ovšem vycházet z předchozích zkušeností. Toto je důležité i proto, že dotační výzvy v exponovaných programech se často uzavírají již po několika málo týdnech.

Právě zde je jedna z největších přidaných hodnot, kterou žadatelům může dát dotační poradce, jako například servis EU Point Komerční banky. „Klientům banky, žadatelům o dotaci, doporučujeme kontaktovat svého poradce a specialistu KB EU Point již ve fázi projektového záměru. V takovém případě je možné od začátku koordinovat cíle projektu, nastavení jeho realizační části a výběr vhodného financování. Vzájemný soulad mezi těmito stránkami projektu můžeme označit jako významnou výhodu a zvýšení šance na budoucí získání dotace z fondů EU,“ uvedl Jan Hanuš, zástupce manažera KB EU Point a financování veřejného sektoru.

KB EU Point – rychlejší a jednodušší cesta k dotacím

Kompletní finanční a poradensko-dotační servis zahrnující zpracování žádosti, administraci a udržitelnost s možností předfinancování dotace i spolufinancování projektu s využitím zvýhodněných programů zabezpečuje Komerční banka v rámci regionálního týmu KB EU Point. Své služby rozvíjí již od roku 2003, kdy jako první vstoupila na trh se speciálním úvěrem na financování dotačních projektů.

„Od roku 2007 jsme aktivní, nabízíme poradenský servis ve všech regionech ve formě osobních konzultací s našimi KB EU Point specialisty. Jde především o vyhledání vhodných dotací, jejich zpracování a navržení financování společně s využitím zvýhodněných programů a reálného zhodnocení všech rizik včetně pomoci při případných potížích během realizace projektu. Pro období 2014 - 2020 jsme služby dále rozšířili, a to o zajištění kompletního zpracování žádosti o dotace, administrace a následné udržitelnosti projektu,“ doplňuje Jan Hanuš. Jak dále uvedl: „S klienty spolupracujeme od definice myšlenky, přes realizaci a díky své dlouhodobé historii budeme s klientem až do poslední minuty fáze udržitelnosti.“

Informace o využití zdrojů z EU nebo mezinárodních finančních institucí lze získat na kterékoli pobočce Komerční banky nebo na infolince KB 800 900 930.

Zvýhodněné programy Komerční banky:       

  • EuroInovace – úvěr pro inovativní firmy se zajištěním Evropského investičního fondu. Nižší úroková sazba a nižší nároky na zajištění.
  • EuroPremium Young – úvěr s úrokovou slevou pro firmy, které se věnují zaměstnávání mladých.
  • EuroMuni – úvěr s úrokovou slevou pro municipality.
  • EuroEnergie – úvěr s úrokovou slevou i s nižšími nároky na zajištění pro projekty úspor energií.
  • COSME – zvýhodněné úvěry pro začínající podnikatele se zárukou Evropského investičního fondu.
  • Microfinance – zvýhodněné úvěry pro mikropodnikatele a začínající podnikatele se zárukou Evropského investičního fondu.