Česko má jednu z posledních šancí na restart. Digitalizace brzy zasáhne všechna odvětví

Luboš Lukasík z T-Business

Luboš Lukasík z T-Business Zdroj: T-Mobile Czech Republic a.s.

Je to největší změna v ekonomice za poslední desítky let. Pochopí  Češi její důležitost, nebo jim definitivně ujede vlak? O tom se rozhoduje právě teď!

Co si pod digitalizací představit

Internetové služby, elektronická komunikace a online sdílení dat jsou pro všechny samozřejmostí. Nyní však přichází čas na naprosto novou úroveň zapojení IT prostředků. Robotizace, automatizace i umělá inteligence jsou dostupnější než kdykoli předtím.

Znamená to ovšem změnit způsob uvažování. Ne každý je odborníkem na digitální řešení, ta přitom mohou být užitečná i tam, kde to není na první pohled zřejmé.

Výroba pod mikrodohledem

Snad nejlépe tento přístup ilustruje nasazení privátních 5G sítí. „Lidé z praxe si často neumí představit, jaké možnosti tato technologie otevírá,” říká Luboš Lukasík z T-Business. „Často přitom leží doslova na dlani, jen je využít.”

Nemusí jít o nějaké futuristické provozy. Nasazení moderních 5G technologií dokáže i klasický výrobní proces optimalizovat nevídaným způsobem.

Jak? Luboš Lukasík popisuje konkrétní řešení: „Data může sbírat každá procesní jednotka – čidlo, ventil, meziprodukt i finální výrobek. 5G síť dokáže obsloužit ohromné množství vstupů a při jejich zpracování takřka v reálném čase je řízení neskutečně efektivní.”

Provoz s inteligentním řízením tak dokáže detekovat vznikající úzká hrdla, korigovat výrobní proces a kromě hladší a predikovatelnější výroby také šetřit až desítky procent na energiích.

Pracovníci bez nároků na pauzu a dovolenou

Chybějící lidská síla je dlouhodobým limitujícím faktorem české ekonomiky, který podvazuje její růst. „Řešením může být robotizace,” navrhuje Lukasík.

T-Business má za sebou několik realizací založených právě na privátní 5G síti. Zajímavá oblast pro nasazení autonomních robotů je logistika.

Roboti připraví zboží bez chyb a klidně potmě,” vysvětluje Lukasík. „Pracovat mohou 24 hodin denně, spolehlivě a naprosto předvídatelně.”

Robotizovaný sklad tak šetří nejen na pracovnících, jejich zázemí, návozu a související administrativě, ale i na dalších provozních nákladech. Přitom funguje v nepřetržitém – tedy při klasickém nastavení třísměnném – provozu.

Digitální rizika jsou realita

Digitalizace však představuje nejen příležitosti, ale i hrozby. Stále více českých subjektů se potýká s útoky typu DDoS, které jsou schopné naprosto ochromit jejich provoz, nebo se dokonce potýkají s ransomware, který dokáže zablokovat nebo smazat kriticky důležitá data.

Nejde jen o provozní nepříjemnost, i když i tady mohou jít škody do ohromných částek. Podobné útoky ovšem představují i reputační riziko nebo porušení zásad regulace, což může znamenat nežádoucí pozornost ze strany státních orgánů.

Kybernetické útoky jsou realita, žádné sci-fi. Platí u nich víc než jinde, že kdo je připraven, není překvapen,” komentuje současnou situaci Lukasík.

Experti z T-Business dohledují síťový provoz v režimu 24/7 a jsou připraveni řešit jakýkoli incident na straně klienta. O jejich špičkové kompetenci svědčí i to, že své služby poskytují celosvětově v rámci skupiny Deutsche Telekom.

Odkládat modernizaci znamená zastarávat navždy

Specialisté z T-Business v českém prostředí často narážejí na nedostatek sebedůvěry. „Spousta manažerů žije v představě, že mluvíme o technologiích, které jsou nedostupné a teprve se vyvíjejí. Opak je přitom pravdou,” krčí rameny Lukasík.

T-Business podporuje potenciál českých vysokých škol a ve spolupráci s nimi pomáhá nová řešení doladit k téměř instatnímu nasazení do praxe.

Specialisté z T-Business podle konkrétní uživatelské praxe odhadnou potenciál digitální transformace a doporučí ideální řešení. „Dokážeme jim také pomoci i s možností financovat změny z evropských zdrojů,” upozorňuje Lukasík. České společnosti se totiž často potýkají s nedostatkem kapitálu.

Investice do digitálních technologií se přitom vyplatí. Když to neuděláme dnes, ztratíme konkurenceschopnost a ostatní nás předběhnou. A možná už napořád,” uzavírá Lukasík.