Kdo digitalizaci pochopí, zvítězí. Kdo ne, skončí

Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky společnosti T-Mobile

Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky společnosti T-Mobile Zdroj: T-Mobile Czech Republic a.s.

„Málokteré klišé je tak oposlouchané jako to o budoucnosti, která začíná právě teď,“ říká Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky společnosti T-Mobile. „Lidé z průmyslové praxe přitom často netuší, co všechno je dnes ve výrobě nebo logistice možné a dostupné.“

Co je tedy možné a dostupné?

Silným nástrojem je kampusová 5G síť. Tu si můžeme představit jako privátní pokrytí nějakého místa, typicky výrobního nebo logistického areálu, vysokorychlostním bezdrátovým připojením.

Díky tomu o aplikacích označovaných jako Industry 4.0 můžeme přestat jen mluvit a začít je reálně provozovat.

Vysoká rychlost, nízká latence a velká kapacita umožňují zapojit do produkčního procesu IoT, sledovat cestu každého komponentu a sbírat data z prakticky neomezeného množství čidel.

Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky společnosti T-MobileLuboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky společnosti T-Mobile | T-Mobile Czech Republic a.s.

No dobře, ale k čemu je to konkrétně dobré?

Díky 5G síti analyzujete ohromné množství dat prakticky v reálném čase. Můžete pak automatizovaně řídit výrobu tak, aby vykrývala hluchá místa a díky tomu snížila svou energetickou náročnost až o desítky procent.

Dalším možným využitím jsou autonomní technologie. Pomáhali jsme vybudovat plně automatizovaný sklad, kde zboží obíhá prakticky bez doteku lidské ruky. Ať chceme, nebo ne, lidská síla je drahá, a přitom více chybující a méně spolehlivá.

Asi bych uměl najít smysluplné příklady nasazení prakticky v každém oboru. V zásadě můžeme shrnout, že díky automatizaci sběru a vyhodnocování dat je řízení výroby efektivnější, méně chybové a tím i konkurenceschopnější, než když zůstane na člověku a jeho intuici.

Není ale potřeba změnit způsob uvažování lidí, kteří o průmyslových podnicích rozhodují? Dokážou potenciál nových technologií rozeznat?

Důležité je znát cíl a my se pokusíme najít nástroje, které k němu vedou. Jak se říká, jen nebe je limit. Náš konzultační tým dokáže posoudit reálnost a ekonomický smysl prakticky jakékoli průmyslové aplikace.

Předpokládám, že hodně sázíte na kompetenci nové generace techniků a manažerů.

Určitě! České univerzity mají špičkovou úroveň technologického výzkumu. Slabé místo ovšem tradičně bylo v rychlém převedení teoretických poznatků do praxe.

Investovali jsme proto do univerzitních 5G sítí. Díky tomu si studenti i pedagogové technologii doslova osahají, získají potřebné návyky a reálný přínos nových myšlenek prověří ještě na akademické půdě. Inovativní koncepty tak mohou zapojené podniky aplikovat bez prostojů a hned.

Jak z pohledu digitální transformace hodnotíte šance českých podniků?

Dá se říct, že naším cílem je převést český byznys do digitální éry. Žijeme v době plné změn. Svět se za poslední dva roky neskutečně posunul a u nás jsme trochu usnuli na vavřínech. I před těmi nejkonzervativnějšími průmyslovými obory přitom stojí digitální výzvy. Kdo je pochopí, zvítězí.

Zásadní je ovšem naskočit včas. Být mezi prvními přinese do budoucna velkou výhodu. Platí to ale i naopak – komu dnes ujede vlak, zítra pravděpodobně skončí.

Je v našem zájmu české podnikatele podpořit. Máme zkušenosti s nasazením nových technologií v praxi a dokážeme pomoci i s financováním takových projektů z evropských zdrojů. Když budou úspěšní naši zákazníci, budeme úspěšní i my!