Šaty pro družičky a svědkyni

Zdroj: sportofino.com/cz

Byla jste požádána, abyste plnila zodpovědnou funkci svědkyně na svatbě? Zjistěte, jak zvolit šaty pro družičky. Zjistěte, které barvy budou vhodné, jaký střih se nejlépe hodí pro skromný obřad a který zapůsobí na velké svatbě na zámku.

Jak zvolit šaty pro svědkyni? Přizpůsobte je své roli

Svědkyně nebo družička na svatbě a hostině plní řadu různých funkcí. Nejenže doprovází nevěstu při přípravách na obřad, ale také se aktivně podílí na jeho organizaci. Pobývá také na exponovaných místech: u oltáře nebo hned za nevěstou a ženichem na matričním úřadu, vede svatební průvod a sedí u hlavního svatebního stolu. Často také pronáší projev nebo pomáhá povzbuzovat hosty k zábavě či pózování při fotografování. Z tohoto důvodu mají šaty svědkyně zásadní význam pro vzhled celé akce.

Prvním krokem před výběrem správných šatů by měl být rozhovor s nevěstou a ženichem nebo se samotnou nevěstou. Ta může mít návrhy ohledně barvy, střihu nebo délky šatů družičky. A i pokud tomu tak nebude, vyplatí se zjistit si o obřadu co nejvíce informací.

Důležité budou:

  • hlavní motiv a koloristika
  • místo svatby a hostiny počet pozvaných hostů
  • míra formálnosti a případný dress code
  • oblečení nevěsty a ženicha.

Přečtěte si článek: https://sportofino.com/cz/blog/jake-saty-na-svatbu

Správné šaty pro družičky a svědkyni – oslňte, ale nezpůsobte to, že zastíníte nevěstu

Základním pravidlem pro výběr šatů pro svědkyni je pamatovat na to, že je to nevěsta, kdo má ten den být na prvním místě. Proto je lepší volit decentnost a eleganci s nádechem skromnosti.

Zvolte správnou barvu šatů pro družičky

Pamatujte, že bílá barva nebo jí podobné odstíny jsou zarezervovány pro nevěstu. Zjistěte také, zda si nevybrala atypický pastelový odstín, abyste jej nezvolila také. Pokud ne, právě jemné světlé barvy budou bezpečnou volbou. Dobře budou vypadat šaty v odstínu světle modré, růžové (např. cukrkandlová růžová, přechodná šedá), fialové. Vhodné jsou také neutrální barvy, jako je béžová a šedá. Možné jsou i intenzivní barvy (např. purpurová, tyrkysová, indigová, chrpová), avšak nejlépe po konzultaci s nevěstou. Raději se obejděte bez černé, která je vyhrazena pro smuteční obřady.

Vzorované šaty – je to správná volba pro svědkyni?

Bezpečnou a univerzální volbou budou šaty pro družičku v jednotné barvě. Pro méně formální svatby a oslavy (např. ve stylu boho nebo zahradní party) však můžete zvolit jemné grafické vzory nebo romantické květinové potisky, jako například na šatech značky Camilla.

Mini, midi nebo maxi šaty – zvolte střih šatů pro svědkyni

Největší vliv na finální stylizaci budou mít: střih a délka šatů pro družičku. Mini budou vhodné pro skromnější obřady, dodají dívčí a moderní nádech, ale nemusí být tak praktické jako delší střihy a mohou znesnadnit například sklonění se a pohyb v podobě dřepu. Velmi krátké šaty je lepší ponechat spíše na svatební hostinu nežli na obřad do kostela.

Midi šaty pro svědkyni budou nejuniverzálnější. Budou se dobře hodit jak na civilní svatbu a slavnostní večeři, tak i na klasický obřad se svatební hostinou. Nejlepší je pak vsadit na střih s přizpůsobenou vrchní částí a rozšířenou sukní, který nebude omezovat v pohybu.

Nejvíce elegantní budou šaty maxi. Závisle na střihu, materiálu, barvě a vzoru mohou vypadat dobře jak v kostele, na velkém plese, tak na neformální párty v boho stylu. Nebudou vhodné pouze v případě, že se nevěsta rozhodne pro skromný styling, například pro civilní svatbu.

Pohodlné šaty pro svědkyni – věnujte pozornost látce

V den svatby pravděpodobně strávíte mnoho hodin ve svém oděvu. Přípravy často začínají ráno a hostina může trvat i do pozdních nočních hodin. Velmi důležitá bude proto látka, ze které budou ušity šaty pro družičku.

Vyhněte se proto těm syntetickým (např. polyester) a zvolte přírodní hedvábí, bavlněnou látku, tencel, či viskózu (která se řadí mezi umělé látky, ale je z rostlinných surovin). Ty vám zajistí tepelný komfort, budou příjemné při nošení a působivé.

Podívejte se na módní šaty a sukně zde: https://sportofino.com/cz/damske/obleceni/saty-a-sukne

Šaty pro družičku na civilní svatbu – jak se obléci na skromnou oslavu?

Pokud na slavnost byli pozváni pouze nejbližší a svatba se koná formou slavnostní večeře, vsaďte na minimalismus, ušlechtilost materiálu a klasické tvary. Nezapomeňte šaty přizpůsobit stylu nevěsty: pokud se rozhodla pro dlouhé šaty, můžete zvolit o něco formálnější midi nebo skromnější maxi model. V případě, že se nevěsta rozhodne pro nestandardní mini nebo jednoduchý kostým, zvolte elegantní koktejlové šaty.

Šaty pro svědkyni na svatbu v kostele

Šaty pro svědkyni na svatbu v kostele by měly mít menší výstřih a přiměřenou délku. Je lepší vyhnout se modelům s dekoltem, bez ramínek nebo velmi krátkým. Pokud chcete zdůraznit dekolt či ramena, zvolte šál nebo sako, které vás lehce zahalí.

Pohodlné šaty pro družičku – myslete na svou roli na svatbě a hostině

Šaty pro družičku by neměly zastínit stylizaci nevěsty, ale také musí umožňovat plnění povinností, které jsou s touto důležitou rolí spjaty. Pamatujte, že se pravděpodobně budete často shýbat (např. za účelem upravení vlečky nebo závoje). Může se stát, že budete požádána o rychlou pomoc. Proto by vám šaty neměly bránit v nerušeném pohybu nebo způsobovat nepohodlí při pomáhání nevěstě.