Udržitelně, lokálně a ekologicky: v čejkovickém Sonnentoru roste radost už přes 30 let

Sonnentor si z třetího ročníku soutěže SME EnterPRIZE odnesl první místo

Sonnentor si z třetího ročníku soutěže SME EnterPRIZE odnesl první místo Zdroj: Generali Česká pojišťovna a.s.

Před 30 lety začali v Sonnentoru v Čejkovicích u Hodonína vyrábět voňavé bylinkové čaje v bio kvalitě. Nadšení pro bylinky, ekologické hospodaření a udržitelnost odráží i firemní motto:Tady roste radost.

Černý, zelený, rooibos, matcha, bylinky – čaj má mnoho podob, barev, chutí a vůní. Sonnentor má ale ve svém DNA hlavně čaje bylinkové. Vyrábí je z bylin, které ekologicky a s respektem k přírodě vypěstovali místní farmáři. „Naši sedláci obhospodařují ekologicky stovky hektarů a dobrovolně si vybrali těžší cestu – nepoužívat žádná syntetická hnojiva či postřiky. Uvědomujeme si, jak obrovský dopad na své okolí a hlavně na krajinu kolem nás má vlastně jen několik lidí, kteří v podnikání zvolí jiný životní postoj trvalé udržitelnosti,“ říká spolumajitel a ředitel společnosti Josef Dvořáček.

Zbrusu novou exkurzi si užijí malí i velcíZbrusu novou exkurzi si užijí malí i velcí | Sonnentor

Návrat ke kořenům

Celý výrobní proces je od začátku až do konce nastavený tak, aby se ze suroviny, kterou Sonnentor vykoupí od sedláků, stal lahodný, čistě přírodní čaj. „Je skandální, že se vysoký obsah přídatných látek ve všech potravinových produktech dlouhodobě neřeší. Bio není jen moderním výkřikem, ale nutným návratem ke kořenům,“ myslí si Josef Dvořáček. Čaje od Sonnentoru proto neobsahují mikroplasty, barviva ani umělá aromata.

Na vlastní oči uvidíte, jak vznikají čaje oblíbené ve více než padesáti zemích celého světaNa vlastní oči uvidíte, jak vznikají čaje oblíbené ve více než padesáti zemích celého světa | Sonnentor

V Sonnentoru si také velmi zakládají na tom, jak jejich čaje vypadají a v čem jsou zabalené. Téměř všechny obaly jsou kompostovatelné nebo recyklovatelné. Samotné čajové sáčky jsou vyrobené z netkané textilie z přírodních vláken a nejsou bělené.

Firma ročně zpracuje 300 tun sušených bylin a kořeníFirma ročně zpracuje 300 tun sušených bylin a koření | Sonnentor

Čajové krabičky jsou potištěné netoxickými barvami a mají nezaměnitelný design.Názvy čajů jako Dobrá nálada, Nadechnutí v lese, Děkuji nebo Ježíškův nebeský čaj je předurčují k tomu, aby se z nich staly originální a vítané dárky. „Náš nejoblíbenější produkt je SONNENTOR Adventních kalendář, který obsahuje 24 druhů bio čajů. Každý sáček čaje má na sobě krátkou básničku na konkrétní den a provede naše zákazníky celým předvánočním obdobím,“ popisuje Josef Dvořáček.

V čajovém salonu s kavárnou si pochutnáte na vynikajících čajích, kávě a dalších dobrotáchV čajovém salonu s kavárnou si pochutnáte na vynikajících čajích, kávě a dalších dobrotách | Sonnentor

Oceňované podnikání

Úspěch podnikatelského modelu založeného na ekologii a podpoře lokálních dodavatelů ocenila porota soutěže SME EnterPRIZE na podporu udržitelného podnikání u malých a středních firem v Česku. Z letošního ročníku soutěže si Sonnentor odnesl první místo.

„Sonnentor začínal s prodejem bio čajů a koření v době, kdy u nás o ekologickém zemědělství a biopotravinách neměl nikdo ani ponětí. Podařilo se jim vybudovat opravdu ukázkovou firmu, kde se udržitelnost promítá do všech oblastí. Rozvíjí dlouhodobé a férové vztahy s pěstiteli, vytváří přátelské a inspirativní prostředí pro zaměstnance, nabízí pracovní místa pro lidi s různými omezeními. I budovy, kde sídlí, přizpůsobují maximálně environmentálním požadavkům a v novém centru nezapomínají kromě udržitelných stavebních materiálů a technologií a obnovitelných zdrojů energie i na vzdělávání a osvětu. Tato firma udržitelností opravdu žije,“ zdůvodňuje předsedkyně poroty SME EnterPRIZE Helena Továrková vítězství firmy v soutěži.

Generali Česká pojišťovna již nyní připravuje další ročník soutěže SME EnterPRIZE. Sledujte web soutěže a přihlaste do dalšího ročníku svou udržitelnou firmu!