Reportáž: Vývojová centra Samsungu se liší stát od státu, jsou si partnery i konkurenty

Samsung Facilities

Samsung Facilities Zdroj: Mobilmania

A roboti? Ti od Knightscope hlídají všechny centrály od Samsungu. Na potkání vás pozdraví
Vize je jasná - mít displej všude
Designéři se museli poprat s velikostí uší. Někdo je má velké, někdo malé - ale jak určit tu pravou ideální velikost?
Toto je první nástřel vzhledu hodinek Gear S2
3 centrály Samsungu na západním pobřeží USA
19
Fotogalerie

Na západním pobřeží USA leží Samsung West Coast Facilities. Komplex laboratoří tvoří kampus pro výzkum a inovace, pobočka podporující startupy a pobočka obstarávající design chytrých hodinek a náramků. Naší nejzajímavější zastávkou byl Samsung Design America (SDA) v San Franciscu. Je to jedno z designových center firmy, další jsou v Londýně, Dillí, Pekingu, v Latinské Americe a v Japonsku. Každé má unikátní pohled na design vzhledem k místní kultuře, pobočky při návrhu spolupracují a soupeří.

Z centrály (Corporate Design Center v Jižní Koreji) dostanou pobočky zadání, které zpracují a pak jsou návrhy hodnoceny. Pokud některý zaujme, následují setkání s inženýry a ladí se design s ohledem na očekávaný hardware. Spousta návrhů končí v koši, jen hrstka se dočká výroby. SDA měla blízko k dřívějšímu prezidentovi Samsung, JK Shinovi. Z té doby pramení i zaměření na nositelnosti.

Jakmile jedna pobočka dostane zelenou pro návrhu produktu, automaticky se stará i o další generace. SDA po Gear Fit vyvinula i Gear Fit 2, do kterého zapracovala opravy nedostatků. Centrum také navrhlo sluchátka Gear IconX i generaci 2018. Popovídali jsme si s konkrétním designérem, který se pod jejich vzhled podepsal.

SDA má na svědomí také sluchátka Level On či tablet Galaxy View. Šéf vývojového centra se prořekl, že se aktuálně pracuje na vzhledu nástupce Galaxy View 2. Návrhy se však netýkají jen mobilní oblasti, ale třeba i domácích spotřebičů. SDA např. vyvinula koncept chytré kuchyně postavený na operačním systému Tizen, podle šéfa pobočky je koncept neuvěřitelný, ale předběhl dobu, takže se s ním počítá až v několikaletém časovém horizontu.

SDA vytváří spoustu konceptů na 3 - 5 let dopředu, často je zadání velmi specifické (navrhněte lehké sportovní hodinky s GPS), jindy velmi neurčité (vymyslete kuchyň budoucnosti). Šéf SDA má v databázi několik tisíc artworků, viděli jsme návrh nových hodinek s kruhovým a oválným displejem, na stolech se povalují sádrové odlitky ovladačů pro virtuální realitu, zřejmě nástupce současného VR Controlleru.

Zda se některých z těchto produktů objeví v prodeji v podobě, jakou jsme viděli, pochopitelně není jasné a zatím to neví ani lidé v SDA.

V SDA pracuje 25 až 30 designérů, kteří navrhují v programu Siemens NX12. Stejný software se používá i pro renderování obrázků, které Samsung přikládá k tiskovým zprávám.

Více zpráv čtěte na Mobilmania.cz