Demokracií dnes dost lidí jen naštvete. Společnost je silně polarizovaná, říká sociolog Prokeš

Video placeholde

Říkat lidem, kteří se mají opravdu špatně, že teď můžou cestovat a mají demokracii, je spíš naštve, říká sociolog a spoluzakladatel firmy Behavio Vojtěch Prokeš k zjištění, že jen 40 procent lidí si myslí, že se dnes žije lépe než před rokem 1989. Spokojenost s dneškem určuje třeba kvalita volného času nebo to, jestli se člověk může vyslovit k dění.

Prokeš vytvořil na základě detailního průzkumu reprezentativního vzorku online populace Atlas Čechů. Nejsme podle něj rozdělení na dvě poloviny, ale do mnoha daleko menších skupin, i když velká politická témata a bohatství nás hodně polarizují. A o tom, kdo volí jakou stranu, a proč je třeba právě Andrej Babiš tak úspěšný, ví sociolog opravdu hodně.

Strany se na své voliče dívají jako na neměnná jádra, ale víc než polovina voličů se pořád přelévá, tvrdí Prokeš. Drobností, které voliče popisují, je mnoho. Třeba SPD prý podporují hlavně rozvedení a manuálně pracující muži. Preferují českou kuchyni, a možná i proto je Tomio Okamura oslovuje fotkami svých obědů.

Další rozhovory pořadu Prostor X naleznete zde