Dolejš: Babišovu obratu nerozumím, odvolání Ondráčka by zhoršilo naše vztahy s ANO

Jiří Dolejš, KSČM

Jiří Dolejš, KSČM Zdroj: Zbyněk Olmer

Jiří Dolejš, KSČM
Jiří Dolejš, KSČM
Jiří Dolejš, KSČM
Místopředseda KSČM Jiří Dolejš
Jiří Dolejš
6
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že bude usilovat o odvolání Zdeňka Ondráčka (KSČM) z vedení sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Ondráček přitom byl minulý pátek zvolen v tajné volbě kromě hlasů poslanců z KSČM a SPD také velkou částí zákonodárců z hnutí ANO. Babišově obratu komunisté nerozumí, řekl v rozhovoru pro deník E15 místopředseda komunistické strany Jiří Dolejš. Podle něj to může narušit dosud dobré vztahy mezi oběma stranami.

Jak vnímáte obrat premiéra Babiše, a tím pádem hnutí ANO vůči vašemu kolegovi Zdeňku Ondráčkovi? Premiér chce navrhnout jeho odvolání z čela komise pro kontrolu GIBS.

Upřímně řečeno, je to pro mě obtížně čitelné a moc tomu nerozumím, co v ANO vůbec chtějí. Je zřejmé, že nějaké hlasy z ANO musely v pátek přijít. A pokud mám správné informace, tak to bylo dokonce po nějakém přesvědčování u nich na klubu.

Přesvědčování k tomu, aby pana Ondráčka volili?

Jistě, měli tam na to téma diskuzi. Na konci toho procesu se sice nezavázali k hlasování, ale měli o tom diskuzi a ta diskuze, nejsem tedy účastník pochopitelně, podle mých informací nebyla jednoduchá.

Takže na základě diskuze, kde se přesvědčovali o souvislostech a důsledcích, se nějak rozhodli. Nevím, kolik hlasů to bylo, ale nějaké tam být musely. A teď najednou slyší od svého šéfa něco jiného. Takže tomu nerozumím a možná tomu nerozumí ani v ANO.

Předpokládám, že by tento týden mělo dojít k tomu, že si minimálně náš předseda Vojtěch Filip s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem někde sednou a vysvětlí si, co vlastně kdo chce.

Kdy k té schůzce může dojít?

Zítra začíná jednání sněmovny, třeba se naši šéfové sejdou. Ale nevím, a oni v tuto chvíli možná nevědí taky. Každopádně se vidět zřejmě chtějí a vidět se budou muset.

Vy jste zatím jako jediní stálí v postoji, že jste ochotni jednat o toleranci vlády, mění tohle něco?

Já jsem se už dříve opakovaně snažil deklarovat náš zájem nedávat do souvislosti jednání o ustanovení sněmovny s jednáním o ustanovení vlády. Nemělo by to mít souvis, jak říká Andrej Babiš.

Ale tento Babišův obrat může narušit vaše vztahy?

Tak to nepochybně. U části našich spolustraníků to nabudí obranné reflexy, jaksi budou mít tendenci kolegu Ondráčka brát pod ochranná křídla nad rámec významu té funkce, protože si řekněme rovnou, pokud jde jen o tu komisi, tak by to samo o sobě nemuselo být drama.

Samozřejmě k tomu dojít může a právě proto by se předsedové měli sejít a vysvětlit si to, abychom měli také co sdělit svým spolustraníkům.

Jste ochotni případně nominovat někoho jiného, pokud dojde k odvolání a nové volbě?

To myslíme už příliš daleko. Já si to upřímně řečeno nedovedu zatím moc představit, protože jsme argumentovali odborností. O tuto problematiku z čistě policejního hlediska se nikdo jiný z našeho klubu nezajímá.

Ještě bych si dovedl představit advokacii, protože právníci přicházejí s prací policie také do styku, ale to už fantazíruji a to nemá smysl. Já si to prostě v tuto chvíli nedovedu představit. Dosud jsme se také drželi doporučení stranických orgánů, které nám přímo po projednání té věci explicitně doporučily, abychom hájili svou nominaci a necouvali.