Komisi pro GIBS povede Ondráček. Sloužil jsem vlasti a lidem, reaguje na kritiku své minulosti

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Zdeněk Ondráček (KSČM) Zdroj: Profimedia.cz

Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zdeněk Ondráček (KSČM)
Zuzana Majerová Zahradníková, poslankyně ODS.
Mikuláš Ferjenčík (Piráti)
Mikuláš Ferjenčík (Piráti)
6
Fotogalerie

Poslanecká sněmovna ve druhém kole zvolila Zdeňka Ondráčka (KSČM) předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ve druhém kole porazil poslankyni Zuzanu Majerovou Zahradníkovou (ODS). Kvorum nutné pro zvolení bylo 78, Ondráček získal 79 hlasů. Pro Majerovou hlasovalo 57 poslanců. Čtyři měsíce od sněmovních voleb tak může začít komise pracovat.

V prvním kole nebyl původně zvolen nikdo. Kvorum pro zvolení v prvním kole bylo 77 hlasů, nejblíže byl Ondráček se 74 hlasy, Majerová Zahradníková získala 32 hlasů. Třetím kandidátem byl Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který s 29 hlasy vypadl v prvním kole.

Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho sněmovna předsedou komise nezvolila. Tehdy byl jediným kandidátem. Některým poslancům vadilo jeho působení za minulého režimu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím. Záležitost vzbudila rozsáhlou debatu i tentokrát, trvala zhruba hodinu a půl.

"I plnit rozkaz může být chyba a za chyby je na místě se omluvit," řekl Mikuláš Ferjenčík v rozpravě stručně ke svému protikandidátovi Ondráčkovi.

Pirát Ferjenčík kritizoval fakt, že komunisté získali tolik předsedů komisí jako strany, které ve volbách dostaly více hlasů. Důležité je podle něj také to, aby sněmovní komise pro kontrolu GIBS nezametala problémy v policii pod koberec. "Je na místě, aby komise byla pod civilním dohledem, a ne pod dohledem bývalého policisty," řekl v narážce na Ondráčkovu minulost. 

Ondráček poprvé k tématu vystoupil na plénu, s omluvou svého jednání v minulosti ale nepřišel. "Chtěl bych připomenout, že to není tak dávno, kdy tu seděl premiér, který vystudoval vojenské gymnázium," řekl v narážce na Bohuslava Sobotku (ČSSD) Ondráček, podle kterého mnozí z přítomných ve sněmovně mají komunistickou minulost.

"Líbily se mi uniformy, líbí se mi dodnes a mám rád disciplínu. Proto jsem přijal nabídku stát se policistou, tenkrát snbákem," popisuje svou minulost Ondráček. "Já si každého, kdo slouží vlasti, velmi vážím. Je jedno, komu si myslíte, že jsem sloužil - sloužil jsem vlasti, sloužil jsem lidem," řekl Ondráček. "Je na vás, zda mi budete dokola vyčítat, že jsem rok před listopadem 1989 sloužil u policie. Vážení kolegové, kdo jste bez viny, hoďte kamenem," dodal Ondráček.

Nejen Piráti ale vnímají Ondráčkovu minulost výrazně jinak než komunisté. "KSČM se stále více a více hlásí k dědictví vítězného února, jehož výročí jsme si nedávno připomínali," řekl Vít Rakušan (STAN). "Bez dějinné znalosti nejde dělat budoucnost," kritizoval také komunisty Bohuslav Svoboda (ODS). 

"Když vám vadí mánička, tak mně zase vadí mlátička," řekl komunistický poslanec Pavel Kováčik, který reagoval na kritiku, že komunisté nazývají dlouhovlasého Ferjenčíka "máničkou". Ondráčka "mlátičkou" začal nazývat před lety Miroslav Kalousek (TOP 09). "Pokud lidé nepracovali, byli příživníci. Škoda, že to tak dnes není," dodal Kováčik.

Na komunisty se pak snesla vlna kritiky. "Škody, které komunistická strana nasbírala, budeme sbírat ještě desítky let. Ty hmotné se nám daří, ale v lidech to budeme sbírat ještě dlouho. Vypadá to, že tady ve sněmovně je hodně mentálních komunistů," řekl Jan Farský (STAN). 

Kromě komunistů se Ondráčka zastávali i někteří poslanci z hnutí ANO, byť ne všichni. "Musíme hodnotit lidi podle jejich dnešní práce, jejich dnešního svědomí. Když se budeme vracet do minulosti, ničeho nedosáhneme," řekl Jiří Bláha (ANO).

"Všichni jsme se v životě někdy v životě sekli, udělali chybu. Stačí říct: Promiňte, já jsem se tehdy spletl. Mně by to stačilo," řekl ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), kterému rovněž v Ondráčkově projevu chyběla sebereflexe.

Samotná instituce GIBS nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Ve čtvrtek nicméně Babiš řekl, že Murína, který rezignovat nehodlá, k ničemu nevyzýval. Babiš kvůli této záležitosti svolá Bezpečnostní radu státu a v půli března ji chce vysvětlovat poslancům z bezpečnostního výboru.

Vizitka Zdeňka Ondráčka

Datum a místo narození: 28. července 1969 v Žacléři

Vzdělání: Policejní akademie ČR v Praze, později si doplnil vzdělání dalším studiem na Univerzitě Hradec Králové, Akademii Policejního sboru v Bratislavě a Univerzitě Palackého v Olomouci (PhDr., JUDr., Ph.D.)

Současné funkce: poslanec Poslanecké sněmovny (od 2013), člen zastupitelstva Královéhradeckého kraje (od 2012), zastupitel Trutnova (od 2010)

Praxe: dělník v papírně ve Svobodě nad Úpou (1987-88), policista - člen pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti (1988-1990), později člen Policie ČR (do 2011), mj. vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality; podnikatel, jednatel firmy Confisio-CZ, zástupce ředitelky Městského gymnázia a střední odborné školy Úpice (2012-2013)

Členství v politických stranách: KSČM (od 2012), KSČ (1989-1990)

Ostatní:

- Jako člen pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během tzv. Palachova týdne. V rozhovoru pro časopis Mladý svět v prosinci 1989 přiznal, že uhodil obuškem i dívku. Pro časopis také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě v Praze 17. listopadu 1989: "Z Bartolomějské jsme slyšeli, jak to na Národní třídě vře. Asi po dvaceti minutách jsme šli posílit jinou část pořádkové jednotky, když jsme slyšeli, že je dav agresivní." Později ale uvedl, že byl připraven jen jako posila.

- Na autentických dobových záběrech, které Česká televize odvysílala mimo jiné v rámci seriálu Vyprávěj, Ondráček jako agitátor čety odůvodňoval brutální zákroky Veřejné bezpečnosti tím, že demonstranti byli ozbrojeni kudlami, řetězy i boxery. "Měli rozkovaný řetězy, na kterých byly na konci navařený ocelový kuličky, to většinou ti pankáči, nebo jak se to říká, nosili po kapsách," popsal reportérce.

- Ondráčkův otec na zasedání ÚV KSČ 24. listopadu 1989 v projevu citoval synova slova. "A on mi říká: 'Tati, my jsme neprovedli nic horšího, než jak jsme zasáhli v lednu. Za to jsme byli tenkrát pochváleni, a dokonce myslím i někdo povýšený...' Dneska z nich děláme gaunery a lumpy, stavíme je proti dělnické třídě," řekl Jaroslav Ondráček.

- Po zvolení do Sněmovny v roce 2013 řekl Zdeněk Ondráček, že byl pouze součástí pluku, který musel zasáhnout. "Pokud nám dal někdo rozkazy, že musíme použít donucovací prostředky, tak jsme je použili. Zákroky policistů v dnešní době jsou přitom daleko tvrdší, než byly v roce 1989," vzpomínal.

- Poté, co byl Ondráček zvolen do Sněmovny, vznikla petice, vyzývající ho k rezignaci.

- V roce 2014 se dostal ve Sněmovně do sporu s tehdejším místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, který ho označil za komunistického fízla a komunistickou mlátičku. Kalousek řekl, že Ondráček sloužil za socialismu u pohotovostního pluku, který se podílel na potlačování protirežimních demonstrací. Ondráček trval na tom, že výrok je urážlivý. Hájil se tím, že nebyl u komunistické Státní bezpečnosti, nikoho neudal a má i lustrační osvědčení a bezpečnostní prověrku. Mandátový a imunitní výbor Sněmovny poté rozhodl, že by se měl Kalousek omluvit. Ten to odmítl. Sněmovna poté nezrušila, ale ani nepotvrdila rozhodnutí výboru, z čehož vyplynulo, že se Kalousek omlouvat nemusí.

- Ondráček jako poslanec vzbudil mimo jiné rozruch a vyvolal vlnu kritiky svým návrhem zařadit do trestního zákoníku paragraf trestající hanobení prezidenta republiky vězením.

- V minulém volebním období byl členem ústavně právního výboru a mj. zasedal ve sněmovní komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS). Nyní byl přes odpor řady poslanců zvolen do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila.