Ekonomka Švihlíková: Vláda si podřezává větev na straně příjmů, řešit by měla spíše výdaje

Video placeholde

Absolutní chyba, tak mluví ekonomka Ilona Švihlíková o krocích vlády v daňové oblasti. Vadí jí hlavně zrušení daně z nabytí nemovitosti a kritizuje taky způsob, jakým je rušená superhrubá mzda. Vláda si tím podřezává větev na straně příjmů, uvedla v pořadu Prostor X. Stát by teď podle ní měl hlavně tlačit na růst platů, třeba zvyšováním minimální mzdy nebo příspěvku v nezaměstnanosti. 

Švihlíková nechápe postoj ministerstva financí, které teď nechce řešit, kde výpadek v příjmech rozpočtu nahradí. Sama by řešila spíš změny na výdajové stránce. Vadí jí taky koronavirová pomoc pro firmy, které třeba sídlí v daňových rájích, tedy to, že nebyla pomoc dostatečně podmíněná. Je potřeba vést hlubší diskuzi o daních i výdajích, ke které se ale vláda nemá.

Rouškovné, tedy příspěvek důchodcům 5 tisíc, je podle ekonomky krok správným směrem, který pomůže znevýhodněné skupině a promítne se ve spotřebě. Švihlíková proto ostře odsuzuje kritiky rouškovného, kteří podle ní chtějí jen vyvolat mezigenerační střet. P

Proč se obává některých dalších plánů vlády? A proč tak ostře kritizuje ty, kteří jsou proti rouškovnému?

Další díly pořadu Prostor X si můžete přehrát zde >>>