Mamutí firemní centrály se rozdělí, říká šéf kancelářské společnosti Scott & Weber

Adam Zvada, majitel sítě coworkingových a servisovaných kanceláří Scott & Weber

Adam Zvada, majitel sítě coworkingových a servisovaných kanceláří Scott & Weber Zdroj: Scott & Weber

Adam Zvada, majitel sítě coworkingových a servisovaných kanceláří Scott & Weber
Adam Zvada, majitel sítě coworkingových a servisovaných kanceláří Scott & Weber
Adam Zvada, majitel sítě coworkingových a servisovaných kanceláří Scott & Weber
4
Fotogalerie

Kancelářský trh čeká v důsledku aktuálního dění zásadní změna. Mimo jiné bude spočívat v decentralizaci velkých korporátních sídel do menších útvarů odolnějších vůči případným návratům různých nákaz. Alespoň tak to vidí vlastník sítě coworkingových a servisovaných kanceláří Scott & Weber Adam Zvada.

Co se aktuálně na coworkingovém trhu děje?

Jsme rádi, že se situace na trhu začíná postupně uklidňovat. Zatímco situace v březnu vypadala poměrně dramaticky, nyní se začíná ukazovat, že nálada na trhu není o tolik horší v porovnání s tím, jaké poměry by byly, kdyby žádná koronavirová pandemie nepřišla.

Proč jsou pro firmy servisované kanceláře atraktivní, když za ně platí více než při dlouhodobých nájemních kontraktech?

Ze strany firem evidujeme vzrůstající poptávku po flexibilně postavených nájemních smlouvách, díky kterým mohou firmy svou plochu měnit podle svých potřeb a nezavazují se k dlouhodobým nevypověditelným smlouvám.

Neméně důležitý je fakt, že firmy nemusejí investovat žádnou hotovost do stavebních úprav, vybavení a zařízení kanceláří. Scott & Weber proto aktuální situaci vnímá jako velkou příležitost k dalšímu růstu.

Změní se podoba kancelářského byznysu?

Očekáváme, že také v českém prostředí se prosadí trend již patrný na kancelářském trhu v zahraničí, který se nazývá Central hub & Satelitte spoke. To znamená, že firmy budou nahrazovat současné zbytečně prostorné centrály tradičních kanceláří za daleko menší, ale o to zajímavější sídla u poskytovatelů servisovaných kanceláří v moderních budovách v atraktivních pražských částech. 

Firemní centrála bude tedy plnit funkci hlavní adresy, atraktivního místa pro důležité porady managementu, schůzky s klienty nebo pro již ne tak četné schůzky celé firmy. Satelitní pobočky, které budou opět zajištěny formou flexibilního krátkodobého nájmu u operátorů, jako je Scott & Weber, tak budou umístěny mimo hlavní sídlo společnosti. To zaměstnancům umožní efektivně kombinovat home office a produktivní skupinovou spolupráci v blízkosti svého bydliště. 

Co se bude dít s trhem dál? Lze očekávat konsolidaci nebo jiné přeskupení sil?

Jsme přesvědčeni o tom, že ke konsolidaci na českém trhu flexibilních kanceláří v důsledku aktuální situace dojde. Očekáváme snížení počtu hráčů na trhu. Na druhou stranu poskytovatelé, kteří zvládnou transformaci, budou růst. V naší firmě jsme přesvědčeni, že poptávka po klasických kancelářích bude nadále klesat, zatímco poptávka po flexibilních kancelářích bude v blízké budoucnosti prudce růst.

Jak jste jako firma prožívali jarní měsíce?

Stejně jako ostatní společnosti na trhu také my jsme byli překvapeni rychlostí, jakou nabralo přijímání jednotlivých vládních opatření a jak se to projevilo na náladě firem.

Nikdo si samozřejmě v průběhu jarních měsíců nedokázal představit, jak hluboké šrámy koronavir zanechá na ekonomickém výkonu firem a také na poptávce po našich službách. Postupem času jsme probíhající krizi začali vnímat jako příležitost a začali jsme ještě intenzivněji pracovat na doplňování nabídky.