OBRAZEM: Výstava ukazuje ekologické stavby z celého světa, nechybí Jezerní město či sídlo ČSOB

Seoullo 7017 v hlavním městě Soulu: projekt, který přináší nový život nepoužívané dálnici.

Seoullo 7017 v hlavním městě Soulu: projekt, který přináší nový život nepoužívané dálnici. Zdroj: Shutterstock

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání, které se ve Vrchlabí otevřelo v roce 2014, získalo přezdívku Krtek.
Stavba od architekta Petra Hájka má přednáškový sál, malou laboratoř pro studenty, galerii a knihovnu. O vytápění se stará tepelné čerpadlo.
Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání, Vrchlabí.
ČSOB v Pražských Radlicích byla jednou prvních kancelářských budov v Česku, kde stavitel zakomponoval zahrady a zeleň do mezipater a střech.
Druhá budova centrály ČSOB v pražských Radlicích od Chalupa Architekti je propojená s o něco starší budovou od Josefa Pleskota lávkou.
20
Fotogalerie

Jak vypadá moderní architektura ohleduplná k životnímu prostředí, to ukazuje výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. K vidění je do 22. září šest desítek příkladů úspěšného propojení funkčnosti s udržitelnou energetikou z tuzemska i zahraničí.

Galerie projekt Estetika udržitelné architektury připravila ve spolupráci s Ústavem dějin umění Akademie věd ČR, Fakultou umění a architektury Technické univerzity Liberec a s galerií design factory Bratislava.

Z českých realizací se představuje například Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání nebo budova centrály ČSOB v Radlicích, která má mimo jiné vlastní soustavu tepelných čerpadel a systém využívání dešťové vody. Ze zahraničí se je možné seznámit třeba s kulturní čtvrtí Helsingør v Dánsku nebo s vídeňským Jezerním městem Aspern.

Představované objekty mimo jiné vycházejí z takzvané Freiburské charty udržitelného urbanismu z roku 2010. „Charta definuje prostorové uspořádání s důrazem na město krátkých vzdáleností a veřejnou dopravu i zásady demokratické veřejné správy, rozvoje místní ekonomiky či kvality veřejných prostor,“ vysvětluje jeden z kurátorů Petr Kratochvíl. „Podobné principy můžeme najít v základech nových čtvrtí Vídně, Hamburku a dalších evropských měst,“ dodal.

Výstava představuje projekty od bytových a rodinných domů či celých čtvrtí, komerčních i společenských staveb po přeměny industriální architektury, brownfieldů, ale zaměřuje se také obecně na krajinu a veřejný prostor. Výstavu doprovází i stejnojmenná česko-anglická publikace a doplní ji i odborné debaty a přednášky.