Party skončila, Babiš snad nikdy neuměl počítat, říká miliardář a Šlachtův podporovatel Štěpánek

Jeden z nejbohatších Čechů Kvido Štěpánek

Jeden z nejbohatších Čechů Kvido Štěpánek Zdroj: Michaela Szkanderová, E15

Jeden z nejbohatších Čechů Kvido Štěpánek
Jeden z nejbohatších Čechů Kvido Štěpánek
Jeden z nejbohatších Čechů Kvido Štěpánek
4
Fotogalerie

Jeho favorit Robert Šlachta se s hnutím Přísaha do sněmovny v parlamentních volbách nedostal, přesto má Kvido Štěpánek, jeden z nejbohatších Čechů a majitel firmy Isolit-Bravo vyrábějící elektrospotřebiče a výrobky pro autoprůmysl, maximální radost.

Jak vnímáte výsledky voleb?

Dosavadní stav mě štval. Na srdci mi leží hlavně narůstající zadlužení státu. Každý se snažíme něco předat dětem. Jen málo lidí by chtělo předat dluhy. V tomhle státě jsme se tak přitom dosud chovali. Nejsem tak naivní, že bych si myslel, že se to všechno mávnutím kouzelného proutku umírní, věřím ale, že je s tím šíleným rozhazováním šmitec. Party skončila. Se Spolu přijde zodpovědnější hospodářská politika. Po dvou týdnech covidu v loňském roce pan premiér vykřikoval, že uvolní tisíc miliard korun kvůli čtrnáct dní zavřeným hospodám. Ten člověk snad nikdy neuměl počítat. Po mně potopa.

Navíc mít premiéra, co má jednu aféru za druhou, z toho jsem radost určitě neměl a nemám. Štvalo mě také, že se pan premiér Andrej Babiš a celá vládní garnitura snažili zamést pod koberec de facto válečný akt, narážím na Rusy ve vrbětickém muničním skladu. Nedělám si iluze, že by to nová koalice nějak rapidně změnila, pořád se mi ale zdá, že to bude se Spolu o fous lepší.

V rozhovoru pro deník E15 jste vyjádřil podporu hnutí Přísaha Róberta Šlachty. Mrzí vás, že se hnutí do sněmovny těsně nedostalo?

Trochu ano. Myslel jsem si, že by pan Róbert Šlachta mohl ve sněmovně působit jako jakýsi katalyzátor. Přišlo mi, že by mohl rozbít zažité struktury. Myslel jsem si, že by to nebylo špatné. Na druhou stranu jsem celkově tak dobrý výsledek voleb nečekal. Hlásím maximální spokojenost.

Na co by se měla příští vláda zaměřit ve vztahu k firmám, podnikatelům?

Měl by se narovnat způsob nakládání s dotacemi – viz mafiánské vztahy, dotace EU, Agrofert. Já bych je úplně zrušil. Když už tu tedy jsou, tak by se měly zprůhlednit. Nesmí to být taková džungle jako dosud. Stát musí být rovněž na pozoru vzhledem ke kritické situaci v autoprůmyslu, horší jsem nezažil. Nevíme, co bude dál, viz dění ve Škodě Auto, která zásadně omezí výrobu.