Slevy na jízdném pro studenty a seniory bych zrušil, Česko na ně nemá, říká Jan Skopeček

Video placeholde

Začít šetřit je nevyhnutelné. Aspoň podle ekonomického experta ODS, poslance a možného kandidáta na místopředsedu poslanecké sněmovny Jana Skopečka, který budoucí vládě predikuje nelehkou úlohu. Čeká ji hašení těch největších požárů a šetření provozních výdajů. Škrty by se přitom měly dotknout všech ministerstev. Coby bývalý místopředseda rozpočtového výboru se domnívá, že „vata na jednotlivých úřadech je obrovská“, a tak mu úspory ve výši sta miliard nepřipadají nijak nereálné. Uskromňovat se ale budou muset i jednotlivci.

„Slevy na jízdném pro studenty a seniory bych zrušil, považuju je za věc, na kterou Česká republika nemá. V takové chvíli, kdy se zadlužujeme a půjčujeme si na důchody pro naše seniory, nemůžeme poskytovat ze státního rozpočtu miliardy korun. Chci řezat v provozních nákladech ministerstev, v dotacích a v podobných slevách a dárečcích, které v uplynulých letech vláda realizovala,“ má Jan Skopeček představu o tom, jak dále nepřispívat ke zvyšování státního dluhu, kterému podle něj současná ministryně financí Alena Schillerová shovívavě přihlíží. Připouští, že 100 miliard se v rozpočtu na rok 2022 ušetřit možná nepovede. Rozpočtové provizorium, které si v prvních měsících příštího roku změny vyžádají, podle něj stojí za to – i za cenu nejistoty, kterou může způsobit.

Nevyhnutelná je podle jednačtyřicetiletého ekonoma také penzijní reforma, která zajistí generaci mladších lidí, že stát bude mít peníze i na jejich důchody. Současný demografický trend totiž žádnou takovou garanci nezaručuje. „Mladší generaci musíme říct, že se na penzi bude muset v daleko větší míře připravit sama. V daleko větší míře bude muset spoléhat na svoje úspory, na svoje investice a šetření v době, kdy je ekonomicky aktivní, protože podíl státního důchodu bude muset být v budoucnu logicky menší,“ říká Skopeček s tím, že příležitost pro zvyšování daňového zatížení nevidí a odmítá trestat bohaté lidi a firmy za úspěch tím, že budou platit větší daně.

Další rozhovory z pořadu Prostor X najdete zde >>>