Sazby půjdou nahoru. Tempo růstu cen začne zvolňovat až příští rok, řekl guvernér ČNB

Video placeholde

Tlaky na růst spotřebních cen v tuzemské ekonomice v nejbližších měsících hned tak neodezní. V novém pořadu deníku E15 Očima guvernéra to řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Centrální bankéři sice od června ve snaze tlumit inflaci již třikrát zvýšili klíčovou úrokovou sazbu, zpřísňování měnové politiky se však projeví až se zpožděním.

„Zvýšenou inflaci, kterou máme teď a ještě nějaký čas ji budeme mít možná i vyšší, budeme podle mého názoru pozorovat nejméně do poloviny příštího roku,“ pronesl Rusnok. Teprve pak má začít tempo zvyšování cen v ekonomice zvolňovat. „Budeme rádi, když se dostaneme zpátky k našemu tolerančnímu pásmu inflace, řekněme ke třem procentům, a doufejme i k našemu inflačnímu cíli, který je dvě procenta,“ poznamenal.

Zdroje inflace se v čase mění a stejně tak jejich intenzita, poznamenal Rusnok. „Prvotní, nejviditelnější příčina jsou poruchy globálních dodavatelských řetězců, to, že se nevyrobilo zboží v dostatečném množství, například čipy. Vznikly i problémy s dopravou,“ řekl. Jako další důvod uvedl prudce rostoucí ceny energií, což podle něj souvisí i s tlaky evropských politiků na to, aby byl tento sektor více „zelený“. „K tomu se přidávají další faktory na trhu, například vyprázdnění zásobníků s plynem,“ dodal guvernér.

Česko má i své lokální důvody zvyšující se inflace, mimo jiné rostoucí cenu práce kvůli nedostatku volných pracovních sil. „To se projevuje do dalších cenových okruhů a firmy se tak snaží tlačit své ceny nahoru,“ poznamenal guvernér s tím, že to je ta část inflace, kterou se ČNB snaží tlumit zpřísňováním měnové politiky. 

Podle zatím posledních dostupných údajů Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny vzrostly v září meziročně o 4,9 procenta, přičemž růst byl spojený zejména se zdražováním v oblasti bydlení. Jednalo se o nejvyšší míru inflace od konce roku 2008, skutečnost překonala odhady ekonomů i samotné ČNB.

Ekonomové očekávají, že do konce roku dosáhne inflace hranice šesti procent a možná ji i překoná. Vývoj bude mimo jiné záviset na situaci okolo cen energií, tedy elektřiny a plynu – ty v posledních měsících vyrazily prudce nahoru. Pro statisíce domácností situaci ještě zhoršují problémy dodavatelů. Vzhůru míří například i ceny pohonných hmot kvůli růstu ceny ropy na světových trzích.

V rozpětí pěti až šesti procent by se měla inflace držet i podle Rusnoka. I přes názor, že inflace začne někdy v průběhu příštího roku zvolňovat, guvernér poznamenal, že v domácí i světové ekonomice je řada nejistot a neznámých. „Řekněme, že během následujících dvou, tří, možná čtyř čtvrtletí odeznějí globální nákladové šoky, tedy nedostatky surovin či komponentů,“ odhadl.

Hlavním nástrojem měnové politiky České národní banky jsou úrokové sazby. Jejich zvyšováním či snižováním ČNB ovlivňuje ostatní úrokové míry v ekonomice, a tedy to, za kolik si u komerčních bank půjčují peníze domácnosti a firmy.

Klíčovou a nejsledovanější sazbou je takzvaná dvoutýdenní reposazba. Za ni si komerční banky ukládají u ČNB volné peníze. Na svém zatím posledním zasedání na konci září bankovní rada rozhodla o jejím zvýšení hned o 0,75 procentního bodu. Šlo o největší skok od roku 1997. Analytici a ekonomové přitom očekávali růst „jen“ o půl procentního bodu. Skokový nárůst dokazuje velkou pozornost, kterou bankovní rada v čele s Rusnokem vývoji inflaci přikládá. 

S pravděpodobností hraničící s jistotou tak půjdou úrokové sazby nahoru i po nadcházejícím zasedání bankovní rady ČNB, které je na programu na začátku listopadu. A vypadá to, že bankéři opět rozhodnou o růstu větším než čtvrt procentního bodu. Razantnější navýšení upřednostňuje například člen bankovní rady Tomáš Holub. „Náš nejhorší scénář už není spojený s uzavíráním ekonomiky kvůli covidu, ale s rizikem, že se očekávání ohledně vývoje inflace vymknou kontrole,“ řekl Holub před pár dny agentuře Bloomberg.

Pro růst sazeb se v rozhovoru pro deník E15 vyjádřil i guvernér Rusnok. „Nečekáme se založenýma rukama a to, co můžeme ovlivnit, se snažit ovlivnit budeme. Takže budeme dále zvyšovat úrokové sazby,“ řekl. Růst sazeb by navíc podle něj měl podpořit posilování kurzu české koruny a tím tlumit vliv dováženého zboží na tuzemskou inflaci.