Stavět se nevyplatí, je to moc drahé. Nových skladů i bytů ubude, říká miliardář Petr Dědek

Petr Dědek

Petr Dědek Zdroj: E15 Michael Tomeš

Petr Dědek
Petr Dědek
Petr Dědek
Petr Dědek
Petr Dědek
7
Fotogalerie

Byznys s elektromontážemi rozjel s otcem v devadesátkách z garáže, díky agresivní růstové strategii dnes ovládá DD Group s miliardovými obraty. Poprvé za více než tři desetiletí ale vidí miliardář Petr Dědek překážku, která může být dost možná nad jeho síly - současný mix inflace s energetickou krizí. „Všichni developeři jsou nyní velmi opatrní. Nechtějí investovat, pokud nemají jistoty. A té je trh plný. Pokud krize včetně inflace a drahých peněz potrvá dlouho, stavět se přestane. Rizika jsou obrovská,“ říká jeden z nejbohatších Čechů a majitel skupiny, která se zaměřuje na velké průmyslové sklady a logistiku.

Zdražují energie, suroviny i cena práce. Jak to dopadá na váš byznys?

Části firem vznikly existenční problémy. Je to katastrofa, ať ceny plynu nebo elektřiny. Stouply několikanásobně. Ne všichni výrobci to dokáží zohlednit do svých cen. Některé to položí. Na plynu závisí sklárny či železárny, dopad ale bude mnohem širší. Na stavebním trhu je nedostatek všeho, a když zrovna něco je, tak je to drahé a prodejci se vymlouvají na nedostatky. Stavět dneska je neuvěřitelně drahé. Všichni výrobci a obchodníci si dělají zásoby, aby byli flexibilnější a měli co prodávat. Trh se skladováním a logistikou je vyprodaný. Míra neobsazenosti je takřka nulová.

Takže si můžete diktovat ceny nájemného a méně zohledňovat cenovou politiku konkurence?

O tom to není. Ve většině měst si sklady a haly takřka nekonkurují, protože jich je velmi málo. Poptávka je přitom veliká. Důvodem je drahá výstavba a fakt, že nejsou pozemky. Nové plochy nepřibývají. Kvůli pandemii se stavební náklady prodražily i o polovinu. Naštěstí teď zrovna nic nestavíme. Nájemní smlouvy se obvykle uzavírají na delší dobu, nikomu nic nediktujeme. Průměrné nájemné činilo před třemi lety kolem čtyř euro, dnes jsme na sedmi. Hlavně Praha podražila.

Náhradní díly uchovává v od vás pronajatých skladech Škoda Auto a mnozí další. Co říkají zákazníci na zdražování nájemného?

Ceny zvyšujeme, když nám to umožní inflační doložka ve smlouvě. Nelze to zobecňovat. Nikdy jsme nespekulovali s trhem, ale vždy preferovali dlouhodobé nájemné a zafixovat si financování.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!