Szórád ke svému odvolání: Ministr mi nedokázal říct, co přesně jsem udělal špatně

Daniel Szórád

Daniel Szórád Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek v pátek odvolal generálního ředitele Lesů České republiky Daniela Szóráda, který podnik vedl čtyři roky. Jako důvod mu ministr uvedl problémy s kůrovcem. "Považuji to za velmi obecný důvod. Na konkrétní věci, co jsem zanedbal, už mi odpovědět buď nechtěl, nebo nebyl schopen," řekl v rozhovoru pro deník E15 Szórád. Jedná se o další postavu z éry bývalého ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), která za Milkova vedení končí.      

Mluvil s vámi pan ministr o odvolání?

Pan ministr o tom se mnou pochopitelně mluvil. Že bych s napětím očekával, že se stane zrovna tohle, tak to úplně není. Jsem na pozici, kde se s tím musí v nějaké míře počítat, a pan ministr to má v kompetenci. Takže pokud se tyhle dvě věci potkají, tak se to stane.

Jak vám to zdůvodnil?

Bylo mi obecně sděleno, že je problém s kůrovcem, přičemž tohle považuji za velmi obecný důvod. Když jsem se ptal na konkrétní věci, co jsem zanedbal nebo neudělal správně, tak na to už mi odpovědět buď nechtěl, nebo nebyl schopen. Beru to tak, že jsou to obecné důvody a pokud jde o moje svědomí, tak to je naprosto čisté. A neodcházím s žádnou kauzou.

Považujete tento důvod za relevantní?

Kůrovec je obecně problém. Ministr mi žádný důvod sdělovat nemusí, protože to má v kompetenci. On je odpovědný za to, aby tam měl člověka, kterému naprosto důvěřuje. Pokud by měl být použit důvod kůrovec, tak se obávám, že asi nebude v moci jednotlivce, aby tyhle věci nějakým zásadním způsobem změnil, protože to je otázka klilmatické změny, počasí - je to ohromné spektrum různých vlivů.

Jak si svůj konec tedy vysvětlujete?

Já si to nevysvětluji. Beru to, jak to je. Já fakt netuším, kdo všechno za tím je. Kdo všechno panu ministrovi radil v těchto věcech. Nebo jestli je to skutečně jeho přesvědčení. Možná jsou to nějaké osobní antipatie.

Cítíte nějaké osobní antipatie mezi vámi a panem ministrem?

Já se s panem ministrem snažím mít profesionální vztah, který neberu osobně a ani tohle neberu osobně. Když on je přesvědčen, že je potřeba najít lepšího člověka do vedení Lesů ČR, tak snad se to podaří.

Tušíte, kdo by vás mohl nahradit?

Ne, netuším.