Milek odvolal generálního ředitele Lesů ČR

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek odvolal v pátek generálního ředitele státního podniku Lesů České republiky Daniela Szóráda. Deníku E15 to potvrdila mluvčí rezortu Tereza Kubálková. 

Ministr zemědělství v demisi zdůvodnil odvolání generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda "nezvládnutým řízením podniku, které vyústilo v kůrovcovou kalamitní situaci". Se Szórádem podle svých slov opakovaně mluvil o svých představách, jak by mělo být v lesích hospodařeno, a on je nenaplnil. Státní podnik je opakovaně kritizován za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě.

Szórád se v rozhovoru pro deník E15 proti důvodům odvolání ohradil s tím, že za kůrovcovou kalamitu může především klimatická změna a počasí. "Považuji to za velmi obecný důvod. Když jsem se ptal na konkrétní věci, co jsem zanedbal, na to už mi odpovědět buď nechtěl, nebo nebyl schopen," řekl Szórád. O odvolání s ním ministr mluvil předem.  

Generální ředitel Lesů ČR je další postavou z éry bývalého ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), která končí s novým vedením rezortu Jiřím Milkem (za ANO). Z ministerstva museli odejít Zdeněk Adamec a Jiří Jirsa, kteří zde působili jako náměstci.  Koncem března oznámila odchod také ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.  

Ministr v demisi Milek odmítl, že by odvolání Szóráda mělo politické důvody. "Nejsem politik, vyhodnotil jsem to po stránce odborné tak, že nemůžeme déla čekat," řekl s tím, že příroda nepočká a kůrovec se bude rojit. Premiéra v demisi a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše o odvolání Szóráda informoval. Se sociální demokracií, se kterou ANO jedná o vládě, krok nekonzultoval.    

Vedením Lesů České republiky pověří Milek současného ředitele lesního a vodního hospodářství podniku Tomáše Pospíšila. Výběrové řízení zatím vypisovat nechce. "Výběrové řízení nechám na svého nástupce. Uvidím, jestli budu pokračovat, pak bych to řešil," řekl na tiskové konferenci ministr v demisi. O ministerstvu zemědělství se mluví jako o rezortu, který by v rámci jednání o vládě mohl připadnout sociální demokraii.   

Státní podnik, který spravuje zhruba polovinu lesů v zemi, v letošním prvním čtvrtletí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 1,25 miliardy korun z předchozích 1,72 miliardy korun. Do zisku i tržeb se podle podniku negativně promítlo významné snížení cen dřeva. 

Daniel Szórád je absolventem Lesnické fakulty VŠZ v Brně a držitelem doktorátu z ekonomie. V průběhu své pracovní kariéry působil sedm let jako referent Odboru obchodu a rozpočtu státního podniku Lesy ČR. V roce 2001 uspěl ve výběrovém řízení a po dobu následujících sedmi let pracoval ve vedení soukromého lesnicko-dřevařského holdingu CE WOOD, a.s.

Od září 2009 byl zaměstnán u společnosti IKEA Industry, kde úspěšně řídil projekt na výstavbu pily v Polsku. Dne 14. dubna 2014 byl jmenován generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky.