Kaliňák kvůli kauze zavražděného novináře rezignoval. Je to prázdné gesto, tvrdí politolog

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER)

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER) Zdroj: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Kaliňák na tiskové konferenci ohlásil demisi. Kaliňákovu rezignaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušníkové požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd. Šéf vládní Slovenské národní strany Danko jako první politik koalice veřejně hovořil o předčasných volbách jako o řešení politické krize na Slovensku.

Kaliňák je druhým ministrem kabinetu premiéra Roberta Fica, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

„V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit,“ řekl novinářům Kaliňák. Neuvedl, zda po odchodu z vládního postu bude vykonávat poslanecký mandát.

„Považuji to jen za prázdné gesto, koalice chce uklidnit situaci. Kaliňák byl ale pro Fica velmi důležitý. Vím, že premiér v minulosti odmítnul minimálně pětkrát Kaliňákovu rezignaci, považuje ho za jakýsi štít před sebou samým. Důležitý byl pro Fica jak ve vládě, tak i ve straně,“ uvádí politolog Milan Žitný. 

Někdejší politička a herečka Magda Vášáryová si myslí, že vládnoucí strana SMER promeškala správný okamžik pro Kaliňákovu rezignaci. „Kaliňák už nehrál roli. Kdyby přišla rezignace den dva po smrti novináře Kuciaka, možná by to stačilo. Odstoupit ještě musí policejní prezident," myslí si.

Kaliňák minulý týden svůj odchod z vládní funkce opakovaně odmítl. Představitelé Ficova Směru-SD ale v uplynulých dnech opakovaně uvedli, že jsou připraveni nabídnout Mostu-Híd takové řešení, aby tato strana zůstala v koalici.

Kaliňák za svou kariéru ustál podle odborníků mnoho kauz spojených s finančními podvody i s ovlivňováním médií. Silnému tlaku na své odvolání čelil již před dvěma lety kvůli vazbám na kontroverzního realitního magnáta Ladislava Bašternáka, který figuruje v několika korupčních aférách. 

Předseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko jako první čelný politik koalice premiéra Roberta Fica veřejně připustil možnost předčasných voleb jako řešení současné politické krize v zemi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. SNS je podle Danka také připravena jednat o rekonstrukci vlády, kterou vedle vypsání nových voleb jako jednu z variant vyřešení krize důvěry lidí ve stát navrhl slovenský prezident Andrej Kiska.

"SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády podle představ premiéra, podle představ prezidenta. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách," řekl Danko po jednání vedení své strany, která stávající koaliční krizi dosud prakticky nekomentovala.