Táta neustoupil a stálo ho to život, říká dcera zesnulého Kubery. Jeho smrt chce prošetřit Senát

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera Zdroj: ČTK

Jaroslav Kubera
Na úřadech a na budovách významných institucí visí v den státního smutku černá vlajka a státní vlajka je spuštěná na půl žerdi. Česko tak uctívá památku předsedy Senátu Jaroslava Kubery. (3. 2. 2020)
Poslední rozloučení se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS)
Smuteční hosté na posledním rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou
Na smuteční rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou do Teplic dorazil i předseda vlády Andrej Babiš
7
Fotogalerie

Prověřit tlak, kterému před smrtí čelil zesnulý předseda Senátu ČR Jaroslav Kubera. Takový cíl si dává jeho nástupce Miloš Vystrčil po přečtení informací, které vyplývají z rozhovoru Kuberovy manželky a dcery pro web Blesk.cz. Po výhrůžném dopisu, který Kubera dostal, či schůzce s čínským velvyslancem, se měl prý Kubera chovat výrazně jinak, než obvykle. 

Za svou cestou na Tchaj-wan si stál, byť kvůli tomu od Číny dostával výhrůžky. Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) před svou smrtí prožil týden plný stresu, ani v poslední moment ovšem čínským vlivům neustoupil.

„Jsem na tátu strašně hrdá,“ prozradila Kuberova dcera Vendula Vinšová v pořadu České televize 168 hodin. S její maminkou, Kuberovou manželkou Věrou, to vnímají tak, že celá kauza stála expředsedu Senátu život. I proto jim vadí postoj Hradu, který se odmítá k věci vyjadřovat.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Současný předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí slíbil, že bude výhrůžky dál vyšetřovat. Kubera zemřel 20. ledna. Jeho manželka Věra našla výhrůžný dopis krátce poté.

Kuberova rodina promluvila před kamerami poprvé od jeho smrti, ke které došlo na začátku tohoto roku. Neustále totiž vyplouvají na povrch další detaily ohledně takzvaného čínského dopisu, který Kubera obdržel kvůli své zamýšlené cestě na Tchaj-wan. A neustále přibývají otázky.

Tento fakt rodinu Kubery štve. Je totiž přesvědčená, že zvýšený stres spojený s výhrůžkami přispěl k infarktu, který předsedu Senátu nakonec usmrtil. „Opravdu to vnímáme tak, že ho to v podstatě stálo život,“ prozradila dcera Vendula.

Že bylo něco v lednu špatně, si všimla jak ona, tak manželka Věra. „Najednou byl opravdu jiný, nemluvil, my jsme ho skoro neviděly. Udělal si kávu a odešel. I maminka si stěžovala, že nemluví, že na to není zvyklá. Opravdu spolu byli strašně dlouhou dobu, najednou tatínek nemluvil,“ sdělila Vendula s tím, že Kubera se nikomu z rodiny se svými pracovními problémy nesvěřil.

Celý rozhovor s dcerou zesnulého předsedy Senátu najdete na webu Blesk.cz >>>