Žádné datum příští evropské recese nevidím, říká expert na měnové trhy

Krpata Petr

Krpata Petr Zdroj: Michael Tomeš

Krpata Petr
Krpata Petr
Krpata Petr
Krpata Petr
Krpata Petr
7
Fotogalerie

Vyzobává pro ING po světě ty nejziskovější investiční příležitosti na trzích s měnami. Hraje na české koruně a spekuluje na příští kroky České národní banky. Jako jeden z mála bankéřů prožil za zdmi londýnské City finanční krizi komplet od A do Z. A chronické zvěstovatele apokalypsy by nezaměstnal. „Tržní skeptici říkají totéž už posledních šest let. Samozřejmě, jednou tu pravdu nutně mít budou, ale reálně se tak nedají spravovat investice, protože čekat pět nebo deset let na svou pravdu prostě není profitabilní,“ říká expert na měnové trhy londýnské ING Petr Krpata. 

Zatímco si před deseti lety finančníci v londýnské City balili věci do krabic, vy jste v bance získal místo.

Nastoupil jsem dva týdny před pádem Lehman Brothers do britské Barclays. A pak se ihned začala projevovat krize a všude se začaly snižovat stavy.

Přiblížila se alespoň zaměstnanost v tamních bankách předkrizovým číslům?

Je to banku od banky, ale někde to může být i o třetinu méně lidí. Je to individuální.

Čím to je? Dělá se méně riskantního byznysu?

To je jedna věc, druhá je, jak se vyvíjejí technologie. Silným momentem byla a bude automatizace. Krom toho určité segmenty bankovnictví nejsou tak ziskové jako dříve.

Do jaké míry se hejbou bankovní škatulata ve směru z Londýna do Evropy? Narážím na hrozbu tvrdého brexitu a mnohokrát avizovaný úprk bank ze City.

Pokud by nastal tvrdý brexit a evropský regulátor by chtěl po bankách, aby přesunuly některé operace více do Evropy, tak určitý větší přechod vidět můžeme. Tento scénář tvrdého brexitu ale dle našeho názoru nenastane. Prozatím je však těžko představitelné, že by v Evropě vůbec mohla k Londýnu vzniknout alternativa. Nejblíže k ní má zřejmě Frankfurt, u některých bank je to Paříž, či Dublin, ale spíše by nastalo určité rozptýlení mezi kontinentální finanční evropská centra.

A to neprobíhá?

Zatím ne ve velkých číslech. Všichni ale mají plány pro případ, že nastane nejhorší scénář.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!