Zavřené hranice se nám prodražily, zboží muselo létat, říká šéf České zbrojovky Group

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík Zdroj: Tomeš Michael

ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
Prvních 505 pušek.Armáda převzala prvních505 útočných pušek CZ 805a dvě desítky granátometů.Zbraně poputují k vojákům do7. mechanizované brigádya 4. brigády rychlého nasazení.Česká zbrojovka Uherský Brodspolečně s Meoptou Přerovmají do konce roku 2013 dodatarmádě téměř osm tisíc těchtopušek za 1,1 miliardy korun
Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.
6
Fotogalerie

Chceme být vůči ozbrojeným složkám, což jsou naši hlavní zákazníci, transparentní a důvěryhodní, říká ke vstupu České zbrojovky Group SE na burzu její šéf Lubomír Kovařík. V rozhovoru pro server E15.cz přiznává, že uzavření hranic zkomplikovalo firmě obchody.

Proč jste se rozhodli vstoupit na pražskou burzu právě v této době, kdy se firmy potýkají s následky koronaviru? Potřebujete peníze?

Dopady koronavirové pandemie na světovou ekonomiku jsou bezesporu značné. Svět se ale nezastavil. Vidíme snahu státního i soukromého sektoru zmírnit negativní dopady a přijmout opatření, která povedou k oživení a nastartování ekonomického růstu.

Vstup na burzu je pro nás potvrzením našeho odhodlání působit maximálně transparentně a otevřeně. Chceme našim stávajícím i budoucím partnerům ukázat, že jsme firma, která nese globální zodpovědnost za své chování, a že nám mohou věřit. A to i v této kritické době.

Z jakého důvodu jste zvolili formu takzvaného technického listingu?

Listing ukazuje právě náš závazek k transparentnosti a důvěryhodnosti. Ozbrojené složky na celém světě jsou pro CZG klíčovým segmentem a otevřenost a spolehlivost dodavatele jsou pro veřejné zadavatele zásadní. Jedná se tak o první krok k tomu stát se standardní obchodovanou společností, což je náš dlouhodobý cíl. Ve vhodnou dobu pak můžeme vstoupit na kapitálový trh a ucházet se o financování pro naše rozvojové plány.

Jak se na výrobě a hospodaření CZG podepsala situace způsobená koronavirem? Ovlivní export?

Naše kontrakty máme nasmlouvány dlouho dopředu. Výroba se nezastavila, pouze došlo k mírnému snížení jejího objemu. Museli jsme respektovat opatření související s nouzovým stavem. Nyní už ale výrobu opět plynule navyšujeme na původní stav.

V dubnu jste podepsali rámcovou smlouvu s českým ministerstvem obrany na dodávku 39 tisíc ručních palných zbraní a munice za až 2,35 miliardy korun. Odbyt tedy zajištěný máte?

Je to pro nás významná zakázka jak z pohledu zajištění odbytu, tak i jako reference.

Český obranný průmysl si stěžoval na uzavření hranic, do zahraničí nemohli obchodníci ani technici. Byl to velký problém?

Uzavření hranic se nás dotklo u exportu, a to především v oblasti přepravy zboží. U některých destinací jsme museli nahradit pozemní přepravu leteckou, jejíž ceny šly nahoru v řádu stovek procent v důsledku omezení komerčních letů. Také jsme nemohli do některých teritorií vyvážet, protože z důvodu místních nařízení museli naši partneři zavřít své provozy.

Vše už se ale postupně mění k lepšímu. V USA, které jsou pro nás klíčovým trhem, máme své zastoupení ve formě dceřiné společnosti. Takže tam jsme mohli vyvážet bez omezení.   

Zkomplikoval vám obchody zákaz cestovat?

Omezení letecké dopravy nám situaci, především důležitou práci našich obchodníků, trochu zkomplikovalo. Ale chápeme, proč byla omezení zavedena, a respektujeme je. Osobní jednání jsme do značné míry nahradili technologiemi a organizovali jsme schůzky s našimi partnery přes různé aplikace. Na to jsme zvyklí i z běžného režimu. Poslední dva a půl měsíce jsme ale technologie využívali skutečně hojně.

V květnu jste koupili podíl ve švédské firmě Spuhr. Jak velký je a co si od tohoto kroku slibujete?

Náš podíl je minoritní. Tato akvizice vytváří vzájemné synergie v oblasti produktů, zákazníků a geografické přítomnosti. Portfolio produktů společnosti Spuhr se skládá z optických úchytů, příslušenství a z vylepšených sad pro zbraně, čímž vhodně doplňuje hlavní podnikání České zbrojovky. Úchyty a příslušenství Spuhr používá mnoho vojenských a ozbrojených složek po celém světě včetně švédské, nizozemské a dánské armády, německé policie i portugalského námořnictva. Věříme, že spojení značek CZG a Spuhr ještě více posílí naše postavení na trhu a povede k dalším inovacím ve prospěch zákazníků.

Chystáte další akvizice?

Nic není vyloučeno. Situaci na trhu neustále sledujeme a vyhodnocujeme veškeré potenciální akvizice v oblastech souvisejících s naším sektorem.