Ceny obědů v regionech rychle rostou. Češi jsou ochotní si připlatit za kvalitu

Restaurace postupně zdražují obědy

Restaurace postupně zdražují obědy Zdroj: e15 Michal nosek

Restaurace
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Češi za obědy utrácí čím dál tím víc. Nejdráž stále vyjde oběd v Praze nebo Brně, nejrychleji ale šly nahoru obědové útraty v Ostravě, Olomouci nebo Ústí nad Labem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která každý měsíc eviduje 1,3 miliónu transakcí v tuzemských restauracích.

Nejvíce za poslední rok zdražily obědy v Ostravě, a to o 7,6 procenta na 114 korun, následují OIomouc a Ústí nad Labem, kde oběd podražil o 7,2 procenta. Obědové útraty v Olomouci jsou přitom mezi krajskými městy prakticky nejnižší, cena dosahuje v průměru 113 korun. O něco málo méně utráceji už jen obědoví strávníci v Jihlavě. 

Útraty Čechů za oběd rostou podle autorů průzkumu hned z několika důvodů. Za prvé je to způsobeno tím, že růst ceny potravin je rychlejší než průměrné tempo inflace.

„Vyšší náklady na suroviny si restauratéři automaticky promítají do cen,“ říká Zbyněk Vystrčil, produktový manažer ve společnosti Edenred s tím, že díky rychle rostoucím mzdám se Češi nebojí utrácet více peněz za jídlo připravené z kvalitnějších surovin.

Narůstající kupní síla pak ovlivňuje jídelní lístky restaurací, na které se dostanou i pokrmy s vyšší cenou. Češi podle průzkumu za oběd utratí v průměru 122 korun.

Rychlejší růst cen v regionech podle Vystrčila znamená, že se nyní již nebojí své náklady promítnout do cen restauratéři i mimo Prahu a Brno, což dříve nebylo obvyklé.

„Pokud se na vývoj cen a útrat podíváme v delším horizontu, vidíme například, že po startu elektronické evidence tržeb vzrostly skokově ceny právě v hlavním městě a v Brně, v dalších městech majitelé restaurací zdražení rozložili na delší dobu. Nyní již ale i restaurace v regionech vidí, že mají dostatečnou poptávku po kvalitnějších jídlech, a nebojí se ceny zvyšovat, jako tomu bylo v minulosti,“ uzavírá Vystrčil.