Dobrá hospoda potřebuje spolehlivé dodavatele. Pivovary bývají štědré, ale má to háčky

hospoda

hospoda Zdroj: E15

Hospoda, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů, to je trend, který nemůžete přehlížet. Ale kde je brát? V pohostinství nelze zpracovat cokoli, co někdo vypěstuje, uloví nebo nasbírá. Využití surovin a produktů od malovýrobců totiž předpisy výrazně omezují.

Restaurace například nemůže odebírat drůbež nebo králíky od souseda ze statku nebo zvěřinu přímo od myslivce. Předpisy dokonce zakazují nakupovat mléko a vejce přímo od chovatelů. A to ani v případě, že chovatel má potvrzení o biokvalitě. Tento odběr je možný pouze pro potřebu domácností, a nikoli pro veřejné stravování.

Výroba potravin a pokrmů tedy musí probíhat pouze v provozu, který je pro tento druh činnosti zkolaudován. „Pro potravinářskou výrobu dokonce platí, že není možné k byznysu využívat kuchyň, která je určená pro domácnost,“ upřesňuje mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Restauratéři tak musejí například zapomenout na prodej zákusků od babičky nebo od šikovné sousedky.

Výrobce i prodejce potravin také musejí mít oprávnění k podnikání. I proto si někteří restauratéři vyrábějí některé potraviny sami. „Děláme si všechno od těstovin po chleba. Je to sice náročné, ale jen tak máme kvalitu naprosto pod kontrolou,“ říká pražský restauratér Mateo De Carli.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!