Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se ani ne rok po svém otevření dostala do prestižního gastronomického průvodce The Michelin Guide. To, že michelinský komisař nový podnik v Kodaňské ulici navštívil, se navíc stalo plnou náhodou.
„Údajně se o nás dočetl v magazínu v letadle. Zaujal ho náš koncept a rozhodl se nás navštívit,“ říká majitel Benjaminu Štěpán Návrat.
Podnik se odlišuje unikátním projektem. Maximálně deset hostů usedá k jednomu stolu, který je centrem dění. Všichni mě od toho zrazovali, ale já jsem se nenechal zviklat," ukazuje na stůl z masivu dubu.
Zařízení podniku bylo také největší položkou, do které Návrat na začátku investoval. Kromě výjimečnosti se snaží Návrat od konkurence odlišit i nadstandardní kvalitou surovin a servisu. Vaří se tam česká kuchyně.
„Prioritou jsou pro nás stoprocentně české suroviny, proto u nás na menu nenajdete mořské plody. Vzhledem k malému počtu lidí a tím, že sedí všichni u jednoho stolu, jsme schopni každému podrobně vyprávět příběh jídla, které má na talíři,“ přibližuje.
Uvažujete o vlastním gastronomickém provozu? Praktický návod, jak na to, najdete v manuálu E15. Objednávejte zde >>>
Individuální přístup ke každému zákazníkovi ocenil podle Návrata i michelinský komisař. "Samozřejmě, že ano. Zalistování v michelinském bedekru beru jako ohromný úspěch a potvrzení toho, že jsme zvolili správný koncept a směr cesty. Díky tomu se odlišujeme od konkurence. Zatím se nám podařilo odvést dobrou práci. A také jako doklad toho, že se nám vyplatila sázka na výjimečný koncept," reaguje na umístění svého podniku v prestižním gastronomickém průvodci.
Finediningová restaurace je třetím podnikem, který Návrat v Praze provozuje. V roce 2013 otevřel Café Buddha v Balbínově ulici a začal organizovat kurzy vaření věnované thajské kuchyni a sushi. O rok později přibylo další asijské bistro ve Vršovicích.